Wereldkankerdag 4 februari 2023

Hier vind je alle persberichten én interviews met experten (en hun contactgegevens) die de Vrije Universiteit Brussel deze week uitstuurt rond kanker en kankeronderzoek (we houden deze pagina dagelijks up-to-date).


Hey journalist, dit mag je hier deze week verwachten..

Wat is kanker? Wat is kankeronderzoek? En waarom is fondsenwerving zo belangrijk? Naar aanleiding van Wereldkankerdag op 4 februari, staat kanker(onderzoek) deze week centraal in de VUB-persberichtgeving. Elke dag wordt één topic uitgelicht:

  • Maandag: Wat is kanker?
  • Dinsdag: Kankeronderzoek aan de VUB
  • Woensdag: Kankeronderzoek aan de VUB
  • Donderdag: Pijneducatie en nazorg bij kanker
  • Vrijdag: Het belang van fondsenwerving

Waarom? Omdat duiding over kanker(onderzoek) ontzettend belangrijk is. Hoe meer maatschappelijke bewustwording we genereren rond kanker en kankeronderzoek, hoe sneller we samen een oplossing vinden om deze ziekte te bestrijden.


Expertenlijst

Op zoek naar duiding over kanker(onderzoek)? Stel je vraag aan een professional van de VUB of het UZ Brussel.

Naar de lijst >


#Maandag - Wat is kanker?

Story image

Wat is kanker eigenlijk? Hoe ontstaat het? En welke verschillende behandelingen bestaan er? Prof. dr. Bart Neyns, klinisch professor aan de faculteit Geneeskunde van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en diensthoofd Medische Oncologie aan het UZ Brussel, geeft antwoord. 

Lees het interview met prof. dr. Bart Neyns (VUB-UZ Brussel) >

Persbericht - Kankeronderzoek met nanobodies: het formaat speelt wel degelijk een rol (VUB)

Story image

Een recente studie van de onderzoeksgroep Cellular and Molecular Immunology van de VUB en VIB toont aan dat nanobodies tot diep in de "verborgen" regio’s van een tumor kunnen doordringen en daar cellen en molecules kunnen bereiken die zich voor klassieke antilichamen te diep in het tumorenweefsel bevinden. Met hun onderzoek bewezen de vorsers tegelijk dat het formaat er absoluut toe doet: nanobodies die per twee aan elkaar gekoppeld werden bleven vastzitten in het buurt van de bloedvaten van de tumoren.

Lees meer >


#Dinsdag - Kankeronderzoek in de kijker

Interview- Wat is immuuntherapie? Met prof. dr. ir. Damya Laoui

Story image

Wat is immuuntherapie? En hoe helpt deze vorm van kankertherapie bij de zoektocht naar een kankervaccin? Prof. Dr. Ir. Damya Laoui, teamleider van de onderzoeksgroep ‘Cellular and Molecular Immunology’ aan de Vrije Universiteit Brussel, geeft antwoord. Samen met haar team voert ze fundamenteel onderzoek naar een kankervaccin voor terugkerende tumoren en uitzaaiingen.

Lees het volledige interview met prof. dr. ir. Damya Laoui >


#Woensdag - Kankeronderzoek in de kijker

Interview - Wat als je als kankeronderzoeker plots zelf kankerpatiënt wordt? Met prof. Karine Breckpot (VUB)

Story image

Wat als je als kankeronderzoeker plots zelf kankerpatiënt wordt? Het overkwam Karine Breckpot, professor aan de Vrije Universiteit Brussel, die onderzoek voert naar immuuntherapie. Via een gesprek getuigt ze over hoe haar eigen ervaringen haar hebben beïnvloed als wetenschapper én als persoon. 

Lees het volledige interview met prof. Karine Breckpot >

#Donderdag - Pijneducatie en nazorg bij kanker

Interview - Wat doet de VUB Leerstoel Coaching bij Kanker? Met prof. Elke Van Hoof (VUB)

©Koen Bauters
©Koen Bauters

Aan de Vrije Universiteit Brussel loopt de leerstoel 'Coaching bij kanker' onder begeleiding van leerstoelhouder en professor Elke Van Hoof. Via een interview vertelt ze meer over de leerstoel en hoe die bijdraagt in de strijd tegen kanker. 

Lees het volledige interview >

#Vrijdag - Het belang van fondsenwerving

Interview - Hoe ondersteunen fondsen het wetenschappelijk onderzoek rond kanker aan de VUB? Met VUB Foundation directeur Isabelle Marneffe

Story image

Hoe ondersteunen fondsen onderwijs en wetenschappelijk onderzoek rond kanker aan de Vrije Universiteit Brussel? VUB Foundation directeur Isabelle Marneffe geeft antwoord. Samen met haar team werft ze fondsen bij bedrijven, instellingen en particulieren om onderwijs, onderzoek, innovatie of het patrimonium van de VUB te steunen. 

Lees het volledige interview >


Persbericht - VUB Yamina Krossa Fonds maakt voorbereiding eerste klinische studies voor kankervaccin mogelijk

443.327 euro voor onderzoek prof. dr. ir. Damya Laoui dankzij fondsenwerving

Bij de oprichting van het VUB Yamina Krossa Fonds in 2018 had fondsoprichtster en ex-borstkankerpatiënte Yamina Krossa een duidelijk doel voor ogen: 2,5 jaar onderzoek van VIB-VUB prof. dr. ir. Damya Laoui en haar onderzoeksteam financieren. Dat team werkt aan de ontwikkeling van een kankervaccin tegen terugkerende tumoren en uitzaaiingen. Vandaag overhandigde Yamina Krossa een bedrag van 443.327 euro dankzij de steun van alumni, VUB sympathisanten ​ en bedrijven. Hiermee kan het team van prof. dr. ir. Damya Laoui de eerste klinische studies voorbereiden.

Lees het volledige persbericht >


Vrije Universiteit Brussel en UZ Brussel in strijd tegen kanker

Zaterdag 4 februari is het Wereldkankerdag, de dag waarop wereldwijd wordt stilgestaan bij de impact van kanker. Als Urban Engaged University zet de Vrije Universiteit Brussel zich in voor de strijd tegen kanker door middel van onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Het UZ Brussel, het universitair ziekenhuis van de VUB en verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie, is een belangrijke partner in zorg, onderwijs en onderzoek. 

Door kennis en experten rond kanker te bundelen, willen beide instellingen bijdragen tot een betere maatschappelijke bewustwording rond kanker en kankeronderzoek. Want meer awareness is nodig ter preventie en genezing van kanker én het komt ook de zoektocht naar kankerremedies en het welzijn van kankerpatiënten ten goede.

Nathalie Vlaemynck
Nathalie Vlaemynck Woordvoerder en algemeen perscontact
Karolien De Prez
Karolien De Prez Woordvoerder, UZ Brussel

 

 

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel