VUB lanceert samen met partners nieuwe Europese Universiteit ‘EUTOPIA’

VUB bundelt krachten met 5 andere Europese universiteiten voor structurele internationale samenwerking op vlak van onderwijs en onderzoek

De Vrije Universiteit Brussel, University of Warwick, Université Paris Seine, University of Gothenburg, Pompeu Fabra University Barcelona en University of Ljubljana stappen vanaf nu samen in een nieuwe Europese universitaire alliantie: ‘EUTOPIA’. Daartoe werden op woensdag 12 december in Ljubljana door alle betrokken universiteiten verschillende intentieverklaringen ondertekend. De samenwerking kadert in de oproep van de Europese Commissie om de Europese samenwerking in hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek uit te breiden en te versterken.

Wat eerder dit jaar begon als een structurele samenwerking tussen de University of Warwick, l’Université Paris Seine en de Vrije Universiteit Brussel, resulteerde woensdag in de oprichting van één Europese Universitaire Alliantie waarin 6 vooraanstaande Europese universiteiten hun krachten bundelen. De drie nieuwe partners zijn University of Gothenburg (Zweden), Pompeu Fabra University Barcelona (Spanje) en University of Ljubljana (Slovenië).

Bekrachtiging van Europese gedachte

Deze nieuwe alliantie wordt ‘EUTOPIA’ gedoopt, en verwijst naar de sterke Europese gedachte van de deelnemende universiteiten. Op het moment dat de Brexit in voege treedt en supranationale samenwerkingen alsmaar vaker de duimen moeten leggen voor nationale belangen, is het een statement voor méér Europese samenwerking, zegt ook Caroline Pauwels, rector van de Vrije Universiteit Brussel:

“Door middel van onderwijs- en onderzoeksprogramma’s zoals Erasmus, Horizon 2020 en ERC bewijst Europa dat internationale samenwerking en teamwork het beste recept voor succes zijn. De lancering van het ‘European Universities Initiative’ is een nog grotere stimulans om langdurige samenwerkingsverbanden op te starten die bestaan uit gezamenlijk ontwikkelde curricula en een permanente uitwisseling van studenten en personeel. De naam EUTOPIA verwijst naar de ambitie van alle partners om de Europese droom waar te maken. Door samen opleidings- en onderzoeksprogramma's in te richten die de nationale grenzen overstijgen, willen we de Europeanen van de toekomst opleiden.”

Voorstellen bij Europese Commissie

In februari 2019 zal Igor Papič, rector van University of Ljubljana, in naam van alle partners deze alliantie voorstellen aan de Europese Commissie. Uit alle kandidaten worden in september 2019 6 allianties weerhouden, die een piloottraject aanvangen en drie jaar lang in totaal 30 miljoen euro extra ondersteuning krijgen. Het is de bedoeling dat tegen 2024 twintig allianties ontstaan die de Europese interuniversitaire samenwerking versterken.

Lees ook

Meer informatie

Meer informatie over het European Universities Initiative vindt u op de website van de Europese Commissie.

Voor meer informatie over de nieuwe Europese universitaire alliantie EUTOPIA kunt u terecht bij Luk Van Langenhove, opdrachthouder voor internationale instituten en netwerken bij de Vrije Universiteit Brussel.

Luk Van Langenhove Opdrachthouder voor internationale instituten en netwerken, Vrije Universiteit Brussel
Sarah Jansssens Marketing & Communicatie, Vrije Universiteit Brussel
Sarah Jansssens Marketing & Communicatie, Vrije Universiteit Brussel