Zonder programmeren zelf een COVID-19 registratieapp bouwen

VUB ontwikkelt innovatief digitaal co-create platform

De VUB heeft dankzij innovatieve visuele programmeertechnieken een QR- gebaseerd registratiesysteem met ingebouwde realtime druktemeter op punt gesteld. Met het platform weave.ly kunnen ook leken in een fractie van tijd en kosten een gegevensverzamelingssyteem voor horeca, warenhuizen of sportcentra in elkaar steken. Met het systeem kan je ook meteen meten hoe druk het op een plek is, zoals bijvoorbeeld op het openbaar vervoer of op evenementen.

Dr. Florian Myter: “Aan de VUB werken ondertussen al zeker 100 groepen met het systeem. Het wordt ingezet om onder andere de drukte te meten in het restaurant, op vergaderingen en in de labo’s maar ook op studentenactiviteiten of feesten. We moeten als maatschappij leren leven met dit virus en met dit systeem kunnen de mensen hun activiteiten veiliger gaan organiseren en dat is waar we op lange termijn toch naar zullen moeten streven.

De ICT -hulpmiddelen die het verzamelen van gegevens ondersteunen zijn vandaag bijzonder relevant in de strijd tegen het coronavirus. Zij moeten echter normaal gezien telkens vanaf nul worden ontwikkeld. En dat is moeilijk voor burgers met beperkte ICT-kennis en zet een rem op de mogelijkheid om moderne dataverzameling in te zetten bij COVID-19 registraties.

Het Software Languages Lab van de VUB, onder leiding van professor Wolfgang De Meuter  ontwikkelde een innovatieve platform, weave.ly, waarmee ze een zeer brede waaier aan apps en dashboards voor gegevensverzameling hebben ontwikkeld met behulp van visuele drag & drop-componenten, en waarbij men geen enkele regel programmeercode hoeft te schrijven.

Myter licht toe: “De aanleiding voor de creatie van dit QR systeem was de duidelijke administratieve rompslomp die handmatige registratie met zich meebrengt. Gezien de huidige crisis is het belangrijk om snel systemen te kunnen inzetten die de veiligheid van de  burgers en hun gegevens waarborgen, en tegelijkertijd de administratieve lasten voor bedrijven en hun personeel zo laag mogelijk houden. Het weave.ly platform zorgt voor een ongekend niveau van co-creatie van software. Onze visuele drag & drop-componenten zijn voor iedereen makkelijk te begrijpen. Zo hebben we bijvoorbeeld het QR-gebaseerde covid-19 registratiesysteem van het VUB-restaurant samen met hen op slechts enkele uren tijd klaargestoomd.”

In tegenstelling tot andere QR-systemen is weave.ly bijzonder configureerbaar. Het systeem laat ook toe om met verschillende technologieën te werken, zoals RFID of barcodes op badges,  en voor verschillende situaties, zoals realtime gegevensanalyses.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=SdT9g30phCg&feature=youtu.be

Link naar druktebarometer voor het VUB-restaurant op de campus in Etterbeek: https://vub-resto-etterbeek.weave.ly

Contact: 

Florian Myter

[email protected]

0496 446 119

http://weave.ly

WE
Contacteer ons
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel