Youth Cafe moet Europese democratie tastbaarder maken voor jongeren

Youth Cafe moet Europese democratie tastbaarder maken voor jongeren

Initiatief van Institute for European Studies in kader van Europese verkiezingen

De Europese Unie heeft het de laatste jaren niet onder de markt. Haar behandeling van zaken zoals de financiële crisis en de migratiecrisis heeft het vertrouwen in haar instellingen niet bepaald goed gedaan. Toch kunnen de Europese burgers meer wegen op het Europese besluitvormingsproces dan ze doorgaans aannemen. Om ook jongeren daarvan te overtuigen en ze aan te sporen een doordachte keuze te maken tijdens de komende Europese verkiezingen, organiseert het Institute for European Studies (IES) van de Vrije Universiteit Brussel nu woensdag 15 mei in de Brusselse Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) een zogenaamd Youth Cafe. Een namiddag lang zullen experten er de talloze manieren exploreren waarop jongeren verbonden zijn met Europa. 

“Ik merk een groeiende belangstelling voor Europese beleidsvraagstukken bij onze studenten en jongeren,” zegt academisch directeur van IES Alexander Mattelaer in een interview over de Europese verkiezingen. “Met Youth Cafe trachten we hen een beeld te geven van de impact van Europa op hun leven en hun toekomst, en van het belang van hun stem in de komende Europese verkiezingen.”

De organisatie van Youth Cafe haalt deels de mosterd bij de rondetafeltechniek van burgerparticipatieplatforms. Exposés van experten worden afgewisseld met discussies in kleine groep rond de tafel. Het initiatief is gericht op jongeren tussen 18 en 35 en wordt om 19 uur afgesloten met een gezellig samenzijn.

---

Youth Café: EU elections. So what? Connecting European democracy to your future.
Woensdag 15 mei vanaf 13u30
KVS, Lakensestraat 146, 1000 Brussel.

Meer info vindt u op deze webpagina

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel