Wordt Sint-Verhaegenherdenking cultureel erfgoed?

AANVRAAGDOSSIER INGEDIEND BIJ VLAAMSE OVERHEID

Vandaag op 20 november herdenken de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Université Libre de Bruxelles (ULB) hun stichter Pierre-Théodore Verhaegen. Het Brussels Studentengenootschap (BSG), het St. V-comité en het centrum voor academische en vrijzinnige initiatieven (CAVA) hebben een aanvraag ingediend voor de opname van de Sint-Verhaegenherdenking en -stoet als immaterieel cultureel erfgoed.

Erfgoed levend houden
​De aanvraag werd ingediend bij het departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media van de Vlaamse Overheid – afdeling Cultureel Erfgoed. Het aanvraagdossier bestaat uit een beschrijving van o.a. de betekenis en de waarde van de Sint-Verhaegenherdenking en -stoet en een opsomming van vroegere, huidige en toekomstige acties die worden ondernomen om het erfgoedelement levend te houden. CAVA maakte ook een pagina aan op haar website: www.cavavub.be/st-v.

Traditie sinds 1888
​De Vrije Universiteit Brussel komt voort uit de ULB. De Université libre de Bruxelles  werd gesticht op 20 november 1834. Die dag werd vanaf de 19e eeuw gevierd met een dag vrij. Maar in 1888 besluiten studenten om die dag een speciale betekenis te geven.  Met tweehonderd komen ze bijeen rond het standbeeld van Verhaegen en trekken daarna in stoet naar het kerkhof om bloemen te leggen op het graf van hun ‘idool’. Zij willlen die dag hun sympathie betuigen aan Verhaegen als inrichter van een vrij en wetenschappelijk onderwijs, zonder bijgeloof en onverdraagzaamheid. De pers spreekt ironisch van een ‘canonisatie’ van Verhaegen: Sint-Verhaegen is geboren. 

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel