Wordt Sint-Verhaegenherdenking cultureel erfgoed?

AANVRAAGDOSSIER INGEDIEND BIJ VLAAMSE OVERHEID

Vandaag op 20 november herdenken de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Université Libre de Bruxelles (ULB) hun stichter Pierre-Théodore Verhaegen. Het Brussels Studentengenootschap (BSG), het St. V-comité en het centrum voor academische en vrijzinnige initiatieven (CAVA) hebben een aanvraag ingediend voor de opname van de Sint-Verhaegenherdenking en -stoet als immaterieel cultureel erfgoed.

Erfgoed levend houden
De aanvraag werd ingediend bij het departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media van de Vlaamse Overheid – afdeling Cultureel Erfgoed. Het aanvraagdossier bestaat uit een beschrijving van o.a. de betekenis en de waarde van de Sint-Verhaegenherdenking en -stoet en een opsomming van vroegere, huidige en toekomstige acties die worden ondernomen om het erfgoedelement levend te houden. CAVA maakte ook een pagina aan op haar website: www.cavavub.be/st-v.

Traditie sinds 1888
De Vrije Universiteit Brussel komt voort uit de ULB. De Université libre de Bruxelles  werd gesticht op 20 november 1834. Die dag werd vanaf de 19e eeuw gevierd met een dag vrij. Maar in 1888 besluiten studenten om die dag een speciale betekenis te geven.  Met tweehonderd komen ze bijeen rond het standbeeld van Verhaegen en trekken daarna in stoet naar het kerkhof om bloemen te leggen op het graf van hun ‘idool’. Zij willlen die dag hun sympathie betuigen aan Verhaegen als inrichter van een vrij en wetenschappelijk onderwijs, zonder bijgeloof en onverdraagzaamheid. De pers spreekt ironisch van een ‘canonisatie’ van Verhaegen: Sint-Verhaegen is geboren.