Wiskunde & Data Science voor leraren en zij-instromers

Wiskunde & Data Science voor leraren en zij-instromers

VUB biedt speciaal programma wiskunde aan om noden maatschappij op te vangen

Vorig jaar was de VUB de eerste universiteit in Vlaanderen die met de bacheloropleiding Wiskunde en Data Science, data science in haar wiskunde-opleiding integreerde. Als echte pionier wou de VUB een antwoord bieden op de stijgende vraag naar wiskundigen en data­specialisten op de arbeidsmarkt. Hierop verder bouwend biedt de VUB vanaf september verkorte, op maat gemaakte programma’s aan voor onder meer leraren en zij-instromers. Deze programma’s leiden eveneens tot het felbegeerde diploma bachelor in de Wiskunde en Data Science en bieden toegang tot de master in de wiskunde of het internationale traject in samenwerking met de Franse universiteit Cergy. 

“We merkten na de lancering van het programma vorig jaar een groeiende interesse van ‘zij-instromers’ voor de opleiding en hebben hierop snel ingespeeld. Wij zetten hiermee actief in op de noden van onze maatschappij, net als 40 jaar geleden, toen de VUB als eerste universiteit in Vlaanderen de opleiding computerwetenschappen aanbood”, aldus vicerector onderwijs- en studentenbeleid Jan Danckaert.

Uniek en op maat

De op maat gemaakte verkorte programma’s om het diploma van bachelor in de wiskunde en data science te halen variëren van  63 tot 135 studiepunten, naargelang de vooropleiding. Het curriculum omvat naast wiskunde en data science ook fysica en elementen uit de computerwetenschappen zoals machine learning, artificiële intelligentie en digital health. De verkorte programma’s kunnen ook deeltijds gevolgd worden. Leerkrachten of andere zij-instromers die deel- of voltijds werken, kunnen zo, via een programma op maat, ook aan deze opleiding beginnen.

Na het verkorte programma, dat het diploma Bachelor Wiskunde en Data Science oplevert, kunnen de zij-instromers dan een master wiskunde halen. Dat is bijzonder interessant voor bijvoorbeeld leerkrachten wiskunde 1ste en 2de graad die graag in de 3de graad van het secundair onderwijs willen lesgeven. Voor die leerkrachten tenslotte werd er ook een schakelprogramma ontworpen van 90 studiepunten, dat niet leidt tot het diploma Bachelor Wiskunde en Data Science, maar na afloop wel toegang geeft tot de Educatieve Master, domein Wiskunde.

Met de nieuwe verkorte en schakelprogramma’s, wil de opleiding Wiskunde en Data Science van de VUB een aantrekkelijke optie bieden aan leerkrachten wiskunde, bachelors in de fysica of bachelors in de ingenieurswetenschappen die overwegen om zich verder te bekwamen in de wiskunde en data science.

“Data science opnemen in de wiskunde-opleiding was broodnodig. De opleiding openstellen voor zoveel mogelijk mensen, essentieel,” licht wiskundeprofessor Ann Dooms toe:Er wordt vandaag ontzettend veel data gegenereerd. Al die informatie opslaan, verwerken en ana­lyseren vormt een belangrijke uitdaging voor de toekomst. Maar er zijn vandaag te weinig data scientists. Wiskunde ligt aan de basis van data science.  Analyse, algebra, statistiek vormen de basis voor AI en machine learning modellen, medische beeldverwerking en quantum computing. Onze opleiding combineert beiden. Dat wij na invoering van onze Bachelor Wiskunde en Data Science zoveel aanvragen kregen van zij-instromers, was een bevestiging hiervan. Wiskunde is nog nooit zo springlevend geweest en dat zal in de toekomst alleen maar toenemen.”

Internationale mogelijkheden dankzij EUTOPIA

Na het behalen van de Bachelor Wiskunde en Data Science kan men ook instromen in het laatste jaar van de International Bachelor YGREC in Modelling and Data Science aan de Université de Cergy-Pontoise (nabij Parijs). Cergy is één van de partners van de VUB in het EUTOPIA netwerk. Nadien volgen de studenten het laatste jaar van de master wiskunde opnieuw aan de VUB. Afgestudeerden hebben een bijkomend buitenlands diploma in het gebied Data Science op zak en kunnen bogen op praktijkervaring als beginnende data scientist door de vele stages in bedrijven tijdens de opleiding.

Wie meer informatie wil, kan zeker terecht op de infodag op 5 september, maar ook online op www.wiskundeinbrussel.be. Of je neemt rechtstreeks contact op met een van de docenten in de opleiding.

Contact

Jan De Beule, [email protected]

0472 54 79 03

WE
Contacteer ons
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel