Wetenschappelijke doorbraak in Neutrino Astronomie

Wetenschappelijke doorbraak in Neutrino Astronomie

Donderdag 12 juli 2018

Wij willen u van harte uitnodigen voor de bekendmaking deze donderdag 12 juli van een baanbrekende ontdekking op het gebied van de astronomie. VUB-onderzoekers liggen mede ten grondslag aan de opzienbarende bevindingen die worden aangekondigd op een persconferentie vanuit de National Science Foundation (NSF) in Alexandria, Virginia (USA). De resultaten worden beschreven in maar liefst twee publicaties in Science. De persconferentie wordt live op de Vrije Universiteit Brussel gestreamd, in de Promotiezaal D2.01 op de Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus, Pleinlaan 2, Etterbeek. 

 

Professor Nick van Eijndhoven (programmaleider astrodeeltjesfysica aan de VUB) zal vooraf een inleiding geven over  het IceCube Neutrino Observatorium en het onderzoek naar kosmische neutrino’s. De ontdekking is gedaan met observaties van het IceCube Neutrino Observatorium op de zuidpool. 

 

Programma

16u00 Het onderzoek naar kosmische neutrino’s door IceCube, natuurkundige Nick van Eijndhoven

17u00 Livestream vanuit Amerika, Alexandria in de staat Virginia

Ook live te volgen op Youtube https://www.youtube.com/c/VideosatNSF/live

17u30 Mogelijkheid tot vragen stellen aan natuurkundige Nick van Eijndhoven

 

 

Interuniversitair Instituut voor Hoge Energie

Het Interuniversitair Instituut voor Hoge Energie, IIHE(ULB-VUB), in Brussel huisvest één van de grootste IceCube analysecentra in Europa. De brusselse ploeg is diep betrokken bij de zoektocht naar hoge-energie neutrino’s afkomstig van gammaflitsen en actieve melkwegstelsels. Het IceCube team in het IIHE bestaat uit leden van de Université Libre de Bruxelles (ULB) en van de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

Het onderzoek met IceCube in Brussel werd gerealiseerd met de financiële ondersteuning van het FRS-FNRS en het FWO-Vlaanderen, het FWO Odysseus programma, het Federaal Wetenschapsbeleid (Belspo), en het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie IWT.

http://www.iihe.ac.be

 

Meer info

Nick van Eijndhoven, 0032 (0)488.074166, Nick.van.Eijndhoven@vub.ac.be

"In the beginning there was nothing, which exploded".

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel