Wetenschap, techniek en kunst tastbaar maken voor jongeren

Wetenschap, techniek en kunst tastbaar maken voor jongeren

VUB richt STEAM-Academy op

De Raad van Bestuur van de Vrije Universiteit Brussel heeft de plannen van B-PHOT Brussels Photonics voor de bouw van de STEAM Academy in Oetingen goedgekeurd. In 2023 wordt de Academy een educatief centrum waar wetenschap, technologie, techniek, kunst en wiskunde samenkomen. Onder impuls van B-PHOT-directeur Hugo Thienpont, Nathalie Debaes en Tine De Pauw verenigt het project VUB-faculteiten om de academie van de toekomst op te zetten.

"De STEAM Academy in Oetingen, Gooik wil een platform en leeromgeving bieden voor alle jongeren, voor creatievelingen en voor iedereen in de regio", zegt VUB-vicerector voor Innovatie Hugo Thienpont. Als directeur van B-PHOT Brussels Photonics vond Thienpont de perfecte locatie vlakbij de VUB Photonics Campus. Na goedkeuring van de Raad van Bestuur van de VUB moet de Gooikse gemeenteraad de plannen ook nog goedkeuren.

"De VUB wil STEAM de aandacht geven die het verdient, maar hoopt ook een concrete en tastbare invulling toe te voegen. Gooik is de perfecte centrale locatie om precies dat te doen. De Academy wordt een plek waar iedereen 21e-eeuwse vaardigheden kan ontwikkelen met de Sustainable Development Goals (SDG's) in het achterhoofd. Ondernemerschap wordt gestimuleerd en interdisciplinariteit staat centraal. De VUB biedt een breed scala aan wetenschappelijke disciplines, dankzij de bijdrage van onderzoekers en onderzoeksgroepen van alle VUB-faculteiten. B-PHOT zal het project coördineren."

Placemaking & Value voor de regio

De STEAM Academy biedt een unieke kans om samen te werken met de gemeente Gooik, Pajottenland, Zennevallei en met de ‘smart region’ Vlaams-Brabant. Verder worden ook de bibliotheek, kunstacademie en de muziek-, woord- en dansacademie in het gebouw verplaatst. Deze combinatie zal veel interessante synergiën ontwikkelen. Naast basis- en middelbare scholieren wil de STEAM Academy ook jongeren, docenten en omwonenden, maar ook ondernemers uit de regio aantrekken. VUB-studenten en -onderzoekers krijgen de kans om hun theorieën te implementeren. De universiteit zal polyvalente ruimtes en een auditorium voor 150 personen bieden. Deze ruimtes zullen modulair zijn om een breed scala aan activiteiten te bedienen. Naast een Bio Hacklab zal een VUB FabLab openstaan voor alle geïnteresseerde creatievelingen en zal het vele evenementen en workshops organiseren.

Dit project zal niet het gewone klaslokaal zijn. Het educatieve centrum biedt onderdak aan een breed scala aan activiteiten, zoals zomerkampen en wetenschapsclubs. De VUB biedt zelfs een testomgeving voor het digitale klaslokaal van de toekomst, waar studenten regelmatig lessen kunnen volgen met digitale apparatuur,” zegt Thienpont.

Eerste opstart: De groeituin 5.0

De eerste stap naar de STEAM Academy in 2023 is al in volle gang. In de tuinen van de VUB Photonics Campus lanceerde B-PHOT de Groeituin 5.0, een buitenlab waar kinderen tijdens wekelijkse bijeenkomsten betrokken kunnen zijn bij wetenschap, technologie en techniek. Deze samenwerking met de VUB, Authentical en tal van andere regionale actoren kreeg de steun van VLAIO om trajecten te verzorgen voor kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar.

Contact:

Hugo Thienpont

[email protected]

Tine De Pauw

[email protected]

IR CO
Contacteer ons
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel