VUB-wiskundigen ontwerpen wiskundekostuum voor Manneken Pis

VUB-wiskundigen ontwerpen wiskundekostuum voor Manneken Pis

“Manneken Pisthagoras” is ode aan de wiskunde en Brussel

Wiskunde is de basis van de wetenschappen en baanbrekende technologieën als AI. Maar toch is er te weinig interesse in het studiegebied. Om daar verandering in te brengen, creëerde de Vakgroep Wiskunde en Data Science van de Vrije Universiteit Brussel in samenwerking met enkele designers nu het allereerste wiskundig geïnspireerd kostuum voor Manneken Pis. “Hiermee willen we een ode brengen aan de wiskunde én aan Brussel”, klinkt het bij dr. Ann Kiefer, VUB-vakgroep Wiskunde en Data Science.

Voor het ontwerp van de outfit haalden de VUB’ers en designers Julie De Kezel, Nicolas de Coster en Quentin Bolsée inspiratie bij de bekende Griekse wiskundige Pythagoras, die de vader van de meetkunde wordt genoemd en wiens stelling tot het curriculum behoort. Het kostuum bestaat dan ook uit een wit-paarse toga. De keuze voor paars als accentkleur naast het wit, dat typisch is voor de Oudheid, is niet toevallig: het is namelijk de kleur van de faculteit wetenschappen aan de Brusselse universiteit. Het hoofddeksel bestaat uit een tulband, verwijzend naar de reizen die Pythagoras geregeld ondernam naar Babylon. Die tulband rust op een zogenaamde ‘klak’, de typische studentenpet, vaak versierd met buttons en slogans. Ook op de ‘klak” voor Manneken Pis zullen dergelijke buttons over Brussel en wiskunde gespeld worden.

Als laatste onderdeel van de outfit ontwikkelden de initiatiefnemers een accessoire dat de stelling van Pythagoras illustreert: een vlak met daarop een driehoek. Aan elke zijde van die driehoek grenst een vierkant. De vierkanten aan de twee korte zijdes zijn gevuld met water. De constructie draait regelmatig 180° waardoor het water van de twee vierkanten overloopt en het derde, en grootste, vierkant volledig vult. “We ontwierpen bewust een kostuum dat een kruising symboliseert tussen Pythagoras en het Brusselse studentenleven. Dit alles met een knipoog naar de VUB en naar België, met als eindresultaat Manneken Pisthagoras”, aldus designer Julie De Kezel.

Dr. Ann Kiefer en dr. Leo Margolis van de VUB-vakgroep Wiskunde lichten verder toe: “Manneken Pis heeft meer dan 1.000 verschillende kostuums die verwijzen naar de meest uiteenlopende thema’s. Maar nog geen enkel pakje over wiskunde, dat nochtans een belangrijke plaats inneemt in ons dagelijks leven. Met ‘Manneken Pisthagoras’ hopen we wiskunde in eigen land en daarbuiten op de kaart te zetten.”

Op vrijdag 24 september is het wiskundekostuum van Manneken Pis ingehuldigd.

Voor meer informatie, contacteer:

Ann Kiefer
[email protected]

Leo Margolis

[email protected] 

WE
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel