VUB wil minder mails

NATIONALE E-MAILLOZE VRIJDAG

In één maand tijd gingen er 2.842.687 mails rond op de Vrije Universiteit Brussel (VUB). “Teveel en een enorme werkbelasting voor onze studenten, professoren en medewerkers”, vindt rector Caroline Pauwels. Daarom lanceert zij op de Nationale e-mailloze vrijdag (24 november 2017) tien richtlijnen om het mailverkeer op de VUB terug te dringen.  Met stip bovenaan staat de grote vraag of mail sowieso wel het juiste medium is.

Om dat mailbeleid op een professionele en doordachte manier vorm te geven, deed de VUB een beroep op professor Luc Chalmet (UGent-UAntwerpen). De professor-emeritus schreef een boek over hoe je lean kan omgaan met je inbox. “Een kwart van onze werktijd gaat naar e-mailbeheer”, zegt Luc Chalmet, “meer dan de helft van onze werknemers zegt het aantal mails niet meer te kunnen beheersen. Vijftig procent van de werknemers leest na 23u nog mails, tien procent leest zijn mails zelfs tijdens huwelijksfeesten, kerkdiensten en begrafenissen”, weet Chalmet.

Een bron van ergernis

Naast teveel e-mails, ergeren professoren en studenten zich aan bepaald e-mailgedrag. “Iedereen te pas en te onpas in “cc” zetten of onmiddellijk antwoord eisen, maakt me prikkelbaar”, legt student Otto Cartrysse uit. “Het ontbreken van e-mailetiquette, e-mails net voor het weekend of op vakantiedagen is een plaag”, zegt professor Gustaaf Cornelis, “dit mailbeleid maakt het voor iedereen duidelijk waar we met mails op VUB naartoe willen en daar ben ik heel blij mee”.

E-mailloze vrijdag is een goed startpunt om stil te staan hoe we met mail omgaan. Maar een mailbeleid gaat verder dan één dag. Caroline Pauwels wil haar mailrichtlijnen laten leven. Op e-mailloze vrijdag worden studenten en medewerkers getrakteerd op een praktische keynote van professor Luc Chalmet met concrete tips en tricks om hun mailbox stevig onder handen te nemen. Naast richtlijnen geeft de VUB via een mailgids het personeel en de studenten aanbevelingen om beter met mail om te gaan en sneller mails te kunnen verwerken. Dit moet niet alleen leiden tot minder mails, maar ook tot het beter beheren van de inbox. Opleidingen en het continu onder de aandacht brengen van de richtlijnen via posters, debatten, … moeten studenten en personeel aanzetten tot effectieve gedragsverandering.

VUB-mailbeleid: http://huisstijl.vub.ac.be/mail-gids

Chalmet, L. (2017). Mijn inbox is vol. Uitgeverij die Keure

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel