VUB-wetenschappers werken mee aan prestigieus internationaal onderzoek naar ‘gene editing’

VUB-wetenschappers werken mee aan prestigieus internationaal onderzoek naar ‘gene editing’

Prof. dr. Thierry VandenDriessche en prof. dr. Marinee Chuah van de Vrije Universiteit Brussel zullen de komende 5 jaar in het kader van een Europees en Amerikaans consortium  van internationale topwetenschappers onderzoek doen naar ‘gene editing’  in de strijd tegen ongeneeslijke aandoeningen.  ‘Gene editing’ laat toe om met ongekende precisie het menselijk DNA te wijzigen. Hiervoor kunnen ze rekenen op 15 miljoen euro steun van de Europese Unie. Het team hoopt nieuwe en effectievere technieken te ontwikkelen die ‘gene editing’ breder toepasbaar maken.

Bij ‘gene editing’ worden beschadigde genen die ziektes veroorzaken, hersteld of zelfs vervangen door gezonde en functionerende genen. Hierdoor kan de onderliggende – dus genetische – oorzaak van ernstige aandoeningen beter aangepakt wordt. ‘Gene editing’ geldt dan ook als een van de meest veelbelovende behandelingen voor ongeneeslijke ziektes. Binnen het internationale UPGRADE-project zal nu onderzoek worden gedaan naar nieuwe technieken die het mogelijk maken om heel precies gewenste delen van een genoom stil te leggen, te activeren of te herprogrammeren. Zo kan ‘gene editing’  in de toekomst vaker ingezet worden voor de behandeling van meer ziektes dan vandaag het geval is.

Het onderzoeksconsortium wordt geleid door prof. dr. Luigi Naldini (San Raffaele Telethon Institute for Gene Therapy en eredoctor van de VUB) en omvat  naast prof. dr. VandenDriessche en prof. dr. Chuah van de Vrije Universiteit Brussel ook wetenschappers van het Telethon Institute of Genetics and Medicin (Napels), Universidad Pompeu Fabra (Barcelona), Technische Universitaet (Dresden), University of Trento (Trente), Ludwig-Maximilians Universitaet (Munchen), University of Nantes (Nantes), Massachussets General Hospital (Boston)

 

Duw in de rug van Europa

Ook de Europese Unie zet haar schouders onder de verdere ontwikkeling van ‘gene editing’. Zo trekt ze liefst 15 miljoen euro uit om dit vijfjarenonderzoekersproject te steunen. “Gene editing  vindt steeds meer zijn ingang binnen de geneeskunde en biedt veel potentieel. We zijn uiteraard verheugd  om deel uit te maken van dit consortium dat verder bouwt op onze decennia-lange ervaring in dit vakgebied.  De Europese  financiering voor dit onderzoek is dan ook cruciaal om die nieuwe therapie verder te verbeteren.” aldus prof. dr. VandenDriessche en prof. dr. Chuah.

 

Meer info
Prof. dr. Thierry VandenDriessche
[email protected]

Prof. dr. Marinee Chuah
[email protected]

0477/52 96 53

 

Noot voor de pers:
Op zaterdag 11 mei 2019 vindt op Brussels Health Campus (VUB/UZ Brussel) met “Medische wereld” het grootste Belgische symposium rond gezondheidszorg en geneeskunde plaats. Vooraanstaande experts nemen er deel aan lezingen en debatten rond onder meer financiering van onderzoek, E-health en ethiek binnen de geneeskunde (bvb euthansie bij psychisch lijden). Daarnaast is er ook het grote kopstukkendebat rond gezondheidszorg in aanloop naar de nakende verkiezingen. Minister van Sociale Zaken & Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD), John Crombez (sp.a.), prof. dr. Petra De Sutter (Groen), Valerie Van Peel (N-VA), Bianca Debaets (CD&V) en Peter Mertens (pvda) nemen deel.

Het volledige programma met sprekers vindt u terug op de website. U bent van harte welkom op dit symposium. Gelieve u komst te bevestigen bij Sicco Wittermans, persrelaties van de VUB ([email protected] of 02/629 21 37)

Contacteer ons
Sicco Wittermans Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel