VUB-wetenschappers forceren doorbraak in gentherapie-onderzoek voor erfelijke spierziektes

VUB-wetenschappers forceren doorbraak in gentherapie-onderzoek voor erfelijke spierziektes

Onderzoek naar veelbelovende behandeling ziekte van Duchenne gepubliceerd in gerenommeerd tijdschrift Nature Communications

Prof. Marinee Chuah en prof. Thierry VandenDriessche van de Vrije Universiteit Brussel zijn er in geslaagd een nieuwe en efficiëntere gentherapie te ontwikkelen die ziekte van Duchenne tegenhoudt. Via gentherapie worden genen in de cellen geïntroduceerd met de bedoeling de onderliggende ziekte te genezen. De ziekte van Duchenne is een erfelijke genetische spierziekte die de spieren aantast en afbreekt. De ziekte treft 1 op 3500 jongens en jonge mannen. Het is daarmee één van de meest voorkomende erfelijke aandoeningen. Deze nieuwe therapie biedt ook hoopvolle perspectieven voor de behandeling van andere erfelijke spierziektes.

 

VUB-professoren Marinee Chuah en Thierry VandenDriessche leiden momenteel de enige onderzoeksgroep in België die zich almeer dan 20 jaar toespitst op het ontwikkelen van gentherapie. DNA is het erfelijk materiaal dat bestaat uit een opeenvolging van 3 miljard chemische letters. Als er een fout optreedt in één van die letters, ontstaat er een erfelijk overdraagbare ziekte. Deze genetische typfout kan levensbedreigend zijn en hangt als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de patiënten die hiermee geboren worden. Professor VandenDriessche: “Ons onderzoek is geïnspireerd door een humanistische visie, waarbij men niet zomaar mag aanvaarden dat het menselijk lijden voorbestemd is door wat in het DNA geschreven staat”. Bij patiënten die lijden aan de ziekte van Duchenne is de aandoening te wijten aan een defect in het dystrofine gen op het X-chromosoom. Hierdoor takelen de spieren onvermijdelijk af waardoor de patiënten niet meer zelfstandig kunnen bewegen. Bovendien tast Duchenne ook het hart en ademhaling aan. Hierdoor bezwijken deze patiënten uiteindelijk op relatief jonge leeftijd aan hart- en longfalen

Bij erfelijk overdraagbare ziektes kan men door gentherapie de oorzaak van de ziekte op DNA-vlak trachten te corrigeren. Een doeltreffende en veilige gentherapie voor dergelijke erfelijke ziektes ontwikkelen is evenwel een grote uitdaging. De onderzoeksgroep van professoren Marinee Chuah en Thierry VandenDriessche heeft nu een belangrijke doorbraak gerealiseerd in het onderzoek naar gentherapie voor erfelijke spierziektes, en in het bijzonder de ziekte van Duchenne: Ze ontwikkelden een soort van ‘moleculaire turbomotor’ die de doeltreffendheid en veiligheid van gentherapie voor de ziekte van Duchenne aanzienlijk verbetert. De veelbelovende strategie werd bij proefdieren met Duchenne uitgetest: “We stelden vast dat onze nieuwe gentherapie technologie de aftakeling van de spieren bij muizen met de ziekte van Duchenne verhinderde waardoor de ziekte genezen kon worden”, bevestigt prof. Chuah. “Dit vormt een eerste belangrijke stap naar verdere klinische toepassingen in patiënten met Duchenne.”

 

Breed toepasbaar

Via deze gentherapie kan niet alleen de aftakeling van de spieren verhinderd worden, maar ze kan ook toegepast worden om via ‘gene editing’ met CRISPR/Cas technologie met nanomoleculaire precisie genetische correcties in het DNA van patiëntencellen aan te brengen. Bovendien heeft het onderzoek van Chuah en VandenDriessche belangrijke implicaties voor andere erfelijke spierziektes zoals de ziekte van Steinert.

Thierry VandenDriessche is Gewoon hoogleraar aan de VUB en directeur Departement Gentherapie en Regeneratieve Geneeskunde aan de VUB. Professor Marinee Chuah is hoogleraar en adjunct-directeur Departement Gentherapie en Regeneratieve Geneeskunde van de VUB. Beiden zijn ook verbonden aan het departement Cardiovasculaire Wetenschappen van de KULeuven. Dit onderzoek werd onder meer gefinancierd door het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek, de Koning Boudewijn Stichting en de Europese Commissie en verscheen op 30 januari 2019 in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.

 

Voor meer informatie, contacteer:

Prof. Marinee Chuah

[email protected]

 

Prof. Thierry VandenDriessche

[email protected]

0477/52 96 53

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel