VUB-wetenschappers en partners ontvangen 6,5 miljoen euro Europese steun voor ontwikkeling nieuwste generatie ergonomische robots

VUB-wetenschappers en partners ontvangen 6,5 miljoen euro Europese steun voor ontwikkeling nieuwste generatie ergonomische robots

AI for the common good: Internationaal EU-onderzoeksproject SOPHIA wil met robotica werkplekken gezonder maken

In Europa hebben veertig miljoen werknemers last van spier-, gewrichts- en zenuwpijnen die worden veroorzaakt door hun fysiek zware taken. Dergelijke spier- en skeletaandoeningen zijn bovendien de oorzaak van maar liefst de helft van de afwezigheden in bedrijven en kosten dus handenvol geld. Innovatieve robots, cobots en exoskeletons die dat werk kunnen verlichten en zo gezonder maken, vormen daarom een belangrijke economische en sociale uitdaging. Het door de EU gefinancierde SOPHIA-project, waaraan ook de Vrije Universiteit Brussel met drie onderzoeksgroepen deelneemt, zal de komende vier jaar een nieuwe generatie cobots en exoskeletons ontwikkelen.

“Veel tillen, buigen of bepaalde repetitieve handelingen leiden tot fysieke ongemakken die werken geen pretje maken. SOPHIA beoogt het ontwerp, de integratie en de evaluatie van innovatieve robotica-toepassingen die dat verhelpen. Het uiteindelijke doel is een veilige hybride werkplek te creëren voor mens en robot. Zo bieden we een antwoord op twee belangrijke uitdagingen: ten eerste zorgen voor gezondere werkplekken met minder absenteïsme en ten tweede productievere bedrijven en dus een sterkere economie. We zijn uiteraard bijzonder blij met de subsidie van 6,5 miljoen die de EU het project toekent,” aldus prof. Vanderborght.

SOPHIA staat voor ‘Socio-physical Interaction Skills for Cooperative Human-Robot Systems in Agile Production’. Onder leiding van het Italiaanse Istituto Italiano di Tecnologia verenigt het twaalf verschillende partners uit zes EU-landen, die gespecialiseerd zijn in robotica en de sociale en fysieke interacties op de werkvloer. Het Brubotics-onderzoekscentrum van de Vrije Universiteit Brussel is met drie betrokken onderzoeksgroepen de enige Belgische partner. Prof. Bram Vanderborght (robotica en core lab manager Flanders Make) zal software ontwikkelen om de robots aan te sturen, prof. Kevin De Pauw (menselijke fysiologie) zal onderzoek voeren naar hoe mensen op fysiek en cognitief vlak reageren op robots. Prof. An Jacobs (sociologe, bij imec-SMIT-VUB) zal zich toestpitsen op de evaluatie van sociale acceptatie en wenselijkheid van de innovaties, waarbij de mens centraal staat.

Brussel als AI-hoofdstad

De VUB-deelname aan SOPHIA is een verderzetting van het door Innoviris en IMEC ondersteunde Claxon-project waarin de VUB een cobot voor Audi Brussel mee ontwikkelde. Dat het VUB-Brubotics-onderzoekscentrum met haar expertise deelneemt aan een groot Europees project ligt in lijn met de ambitie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om Brussel uit te bouwen tot AI-hoofdstad: ”Met onze interdisciplinaire aanpak willen wij Artificiële Intelligentie en Robotica ontwikkelen voor het gemeenschappelijk belang (AI for common good). Dat kan voor betere werkomstandigheden zijn, zoals in het geval van dit SOPHIA-project, maar het kan ook voor andere belangrijke maatschappelijke uitdagingen zijn, zoals een vlottere mobiliteit of de strijd tegen Corona,” besluit Vanderborght.

Voor meer informatie:

Prof. Bram Vanderborght (Robotica) - [email protected] - 0486522962

Prof. Kevin De Pauw (Menselijke Fysiologie) - [email protected] - 0475678264

Prof. An Jacobs (Mens Maatschappij Robot Interactie ) [email protected] - 0486451954

 

SOPHIA

De andere elf partners van het SOPHIA-project zijn: IIT - Istituto Italiano di Tecnologia (coördinator SOPHIA),  Università di Pisa en INAIL - Istituto Nazionale per l'Assicurazione contro gli Infortuni sul Lavoro (Italië), Université de Montpellier (Frankrijk), Universiteit Twente (Nederland), BAuA - Bundesanstalt für Arbeitsschutz und Arbeitsmedizin, IMK Automotive GmbH en DIN - Deutsches Institut für Normung (Duitsland), evenals  bedrijven als Volkswagen Sachsen (Duitsland), HIDRIA (Slovenië) en Hankamp Gears (Nederland), waar de onderzoekers de verschillende oplossingen die binnen SOPHIA ontwikkeld worden uitgebreid zullen kunnen testen.

Website: https://project-sophia.eu/

Twitter: https://twitter.com/SophiaH2020

Foto’s (incl. worddoc voor captions en credit)

https://www.dropbox.com/sh/3pgg3r5ik4ge4c4/AAAZZKgq_444_yw_031Ay42Va?dl=0

 

AI for the common good

De VUB en ULB willen samen in Brussel een Europees artificial intelligence-centrum voor het algemeen belang oprichten (AI for the common good). Het instituut zal zich bezighouden met onderzoek, innovatieve toepassingen, opleidingen en projecten over de maatschappelijke impact van kunstmatige intelligentie binnen verschillende domeinen, zoals gezondheid en welzijn, mobiliteit, klimaat en duurzaamheid en media. Hiermee wil het instituut de EU Digital Agenda mee ondersteunen en mogelijk maken.  Het VUB AI Experience Center wordt onderdeel van dit instituut. Het is een hightech test-, demonstratie- en ontmoetingsomgeving waar bedrijven, technologische ondernemers, onderzoekers en beleidsmakers met AI kunnen experimenteren en samenwerken om technologische oplossingen te ontwikkelen en te produceren.

Beide universiteiten hebben een toonaangevende reputatie in artificiële intelligentie dankzij hun pioniersrol in wetenschappelijk onderzoek, de sterke interdisciplinaire traditie, de centrale ligging in België en Europa en de nauwe banden met mondiale economische spelers, waaronder het ecosysteem van Flanders Innovation, het Brusselse Gewest and het Waalse Gewest.

IR ES LK CO
Contacteer ons
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel