VUB-wetenschappers en Brusselse stadbeweging BRAL lanceren nieuwe inspiratiegids rond burgerwetenschap

VUB-wetenschappers en Brusselse stadbeweging BRAL lanceren nieuwe inspiratiegids rond burgerwetenschap

Op donderdag 27 juni 2019 stellen Nicola da Schio van de VUB-onderzoeksgroep Cosmopolis, Liévin Chemin en Tim Cassiers van BRAL hun nieuwe boek “Citizen Science – collective knowledge empowers” voor waarin ze hun belangrijkste ervaring met burgerwetenschap die ze onder meer verzamelden tijdens hun eigen citizen science-project “AirCastingBrussels” bundelen. De drie auteurs roepen in het boek ook op tot meer wetenschappelijk onderzoek door burgers om zo tot meer burgerparticipatie te komen.

Voor het AirCastingBrussels-project lieten de VUB en BRAL Brusselaars 3 jaar lang de luchtkwaliteit in de stad meten om zo de luchtverontreining in kaart te brengen en aan te kaarten. In “Citizen Science” gaan initiatiefnemers da Schio, Chemin en Cassiers dieper in op dit traject en bespreken ze onder meer de opzet en methodes die ze gebruikten. Daarnaast worden ook enkele gelijkaardige burgerwetenschapsprojecten zoals de Curieuze Neuzen toegelicht. “AirCastingBrussels was voor alle betrokkenen een leerrijk traject. Die kennis willen we nu graag delen in dit boek. Het is echt een handleiding voor het inzetten van burgerwetenschap”” vertelt da Schio.

Het boek is een pleidooi om burgers meer aan het beleid te laten deelnemen (urban democracy). Volgens de auteurs gebeurt dat vandaag nog te weinig, omdat er een kennisbarrière bestaat tussen burgers en beleidsmakers, zo licht da Schio nog toe:

 “Wanneer het bestuur een beslissing neemt, wordt er altijd eerst (wetenschappelijk) onderzoek gedaan. Dat is uiteraard goed, maar de informatie en inzichten die uit deze studies komen stromen onvoldoende door naar de burgers. Doordat ze geen toegang hebben tot deze kennis, blijven ze vaak buiten het beslissingsproces staan. Door burgers met wetenschappers in verbinding te brengen, doen ze kennis op en kunnen ze de nodige data leveren waar het bestuur naar op zoek is. Dit geeft het slagkracht. Burgerwetenschap zorgt dus voor meer democratie omdat we mensen een stem geven die vaak niet gehoord worden. En het verruimt ook onze horizon: burgers hebben meestal een andere kijk op onderwerp dan wetenschappers.”

Noot voor de pers:
Het meertalige boek (NL-FR-EN)  Citizen Science – collective knowledge empowers” wordt op donderdag 27 juni 2019 om 13u30 voorgesteld tijdens het event Eurêka in het Muntpunt (Munt 6 – 1000 Brussel). Het event wordt mee georganiseerd door Periferia and City Mine(d).

Naast de boeklancering, is ereen workshop rond burgerwetenschap. Komt u langs of spreekt u graag met een van de auteurs? Geef dan gerust een seintje aan Lies Feron, persrelaties VUB ([email protected] of 0484 590 550).

Programma
13u30 – 14u30 : Boeklancering + Q&A
14u30 – 16u: Workshop “How to integrate citizen science in social or environmental actions?”

Meer informatie: https://student.vub.be/en/events/2019/eureka-good-practices-on-citizen-science

Contacteer ons
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel