VUB-wetenschapper mee op prestigieuze internationale Antarctica-expeditie

VUB-wetenschapper mee op prestigieuze internationale Antarctica-expeditie

Belgica121 onderzoekt 121 jaar na eerste succesvolle poolexpeditie biodiversiteit en impact van klimaatverandering op Antarctica

Quentin Jossart, post-doc onderzoeker aan het Marine Biology Lab van de Vrije Universiteit Brussel, vertrekt op dinsdag 19 februari 2019 samen met een groep internationale wetenschappers vanuit Ushuaia (Argentinië) naar de Straat van Gerlache, aan het West-Antarctisch schiereiland. Zij zullen er de mariene biodiversiteit onderzoeken van een gebied dat aan snelle milieuveranderingen is blootgesteld. Daarnaast maken ze ook een documentaire van hun reis.

De expeditie, geleid door Dr. Bruno Danis (ULB), heet Belgica121, een knipoog naar de eerste wetenschappelijke expeditie naar Antarctica 121 jaar geleden. Adrien de Gerlache zette op 16 augustus 1897 met de Belgica vanuit Antwerpen koers naar Antarctica, met aan boord de beroemde ontdekkingsreiziger Roald Amundsen. Het was de eerste wetenschappelijke expeditie die Antarctica bereikte en meteen ook de eerste die er in extreme omstandigheden overwinterde.

Tijdens deze nieuwe expeditie zal een internationaal team van 9 Italiaanse, Belgische, Duitse en Franse wetenschappers die verbonden zijn aan Belgische onderzoeksinstellingen research doen naar de biodiversiteit in de ondiepe wateren van Antarctica. Om die te bereiken, reist het team met een zeilboot in plaats van met een grote ijsbreker. Dat is bovendien ook duurzamer. Deze expeditie wordt gefinancierd door Belspo, het Federaal Wetenschapsbeleid.

Een van deze teamleden is Dr. Quentin Jossart, post-doc onderzoeker aan het Marine Biology Lab van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Dit wordt zijn eerste reis naar Antarctica en hij hoopt meer informatie te verzamelen voor zijn onderzoek naar de evolutie en de biodiversiteit van zeesterren: "Ik ben drie jaar geleden begonnen met de studie van Antarctische organismen. Sindsdien droom ik er natuurlijk van om erheen te kunnen gaan. Veldstudie is natuurlijk belangrijk om stalen en gegevens te verzamelen, maar ik weet ook uit vroeger veldwerk dat de manier waarop je je onderzoek doet verandert naarmate je de organismen in hun omgeving kan bestuderen".  Tijdens de expeditie zal Jossart ook de diversiteit van (intergetijden)organismen op Antarctica onderzoeken waar vandaag weinig bekend over is: “Ondanks de algemene opvatting dat de intergetijdenomstandigheden op Antarctica (bv. schuren door ijs, hoge UV-straling) te extreem zijn om dierenleven toe te laten, hebben recente studies aangetoond dat organismen in sommige regio's kunnen blijven bestaan".

Blik achter de schermen

Naast het wetenschappelijk onderzoek, zal het team ter plaatste ook een unieke documentaire draaien over hun bevindingen en het verloop van een wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast willen de wetenschappers ook tonen hoe onderzoek op Antarctica duurzamer kan. Want de klimaatverandering laat zich ook op de zuidpool voelen. De regio is vandaag blootgesteld aan snelveranderde milieuparameters zoals de temperatuur van het zeewater, het zoutgehalte, het regime van het zee-ijs. Dit heeft gevolgen voor de organismen die er leven, die op hun beurt weer een invloed hebben op de structuur van het hele ecosysteem in de Antarctische regio.

De documentaire wordt eind 2019 verwacht.

 

Quentin Jossart

Postdoctoraal onderzoeker (VUB, België)

E-mail: qjossart@gmail.com

https://www.researchgate.net/profile/Quentin_Jossart

http://belgica121.be/

 

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel