VUB voert onderzoek naar Belgische grondrechten voor EU

VUB voert onderzoek naar Belgische grondrechten voor EU

Onderzoeksgroep Fundamental Rights and Constitutionalism (FRC) doet onderzoek naar thema's als asiel en migratie, haatdelicten en rechten van het kind

VUB-onderzoeksgroep Fundamental Rights and Constitutionalism (FRC) van de Faculteit Recht en Criminologie is geselecteerd als nationale contractant voor FRANET*, het multidisciplinair onderzoeksnetwerk van FRA, het EU-agentschap voor de grondrechten.

Het VUB-team wordt geleid door prof. Paul De Hert (co-directeur FRC) en Prof. Serge Gutwirth, met expertise van prof. Ilke Adam, prof. Els Dumortier, prof. Richard Lewis, dr. Rosamunde Van Brakel, prof. Stefaan Smis en Amy Weatherburn.

In de komende vier jaar zal FRC onderzoek doen naar negen belangrijke thema's op het vlak van de grondrechten met betrekking tot België:

  • asiel, migratie en grenzen;
  • gender;
  • haatdelicten;
  • informatiemaatschappij, privacy en gegevensbescherming;
  • LGBTI;
  • mensen met een handicap;
  • racisme en aanverwante onverdraagzaamheid;
  • rechten van het kind en
  • Roma

 

VUB-FRC heeft al eerder input geleverd voor het onderzoek van het FRA, waaronder biometrische gegevens in grote IT-systemen van de EU op het gebied van grenzen, visa en asiel - implicaties voor de grondrechten, en het vorige FRANET-contract in 2011-2014 in samenwerking met adviesgroep Milieu Ltd. www.vub.ac.be/frc

 

Om de multidisciplinaire juridische en sociaal-wetenschappelijke expertise van het Belgische team te versterken, zal de VUB-FRC bovendien nauw samenwerken met gerenommeerde academici van de ULB, Universiteit Gent, Universiteit Antwerpen, en KU Leuven.

 

 

*FRANET - FRANET is het multidisciplinaire onderzoeksnetwerk van FRA, het EU-Agentschap voor Grondrechten FRA, dat sinds 2011 operationeel is. Het bestaat uit contractanten in elke EU-lidstaat die op verzoek relevante gegevens over grondrechtenkwesties aan het Bureau verstrekken om de vergelijkende analyses van het Bureau te vergemakkelijken.

 

 

Contacteer Paul de Hert

0498 811 651

Paul.de.hert@vub.be 

 

Cöordinatie: Amy Weatherburn

0472 503 823

Amy.weatherburn@vub.be

 

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel