VUB-UCOS kijkt naar ondernemers voor ontwikkeling Afrika

VUB-UCOS kijkt naar ondernemers voor ontwikkeling Afrika

NGO focust in seminarie op commerciële opportuniteiten zwart continent

Op woensdag 28 november organiseert het Universitair Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking (UCOS) in BOZAR een seminarie en debat over ondernemerschap in Afrika. Deze keer echter niet de usual suspects op het spreekgestoelte, maar kleppers uit de ondernemingswereld. Zo zal Karel Uyttendaele, voormalig manager bij de federatie van de Belgische technologische bedrijven Agoria, het woord nemen, naast onder andere Nikolay Dentchev, professor Innovation and Entrepreneurship aan de Solvay Business School, en Khadijat Abdulkadir, stichtster van Digital African Woman. “Onze modellen voor ontwikkelingshulp bleken onvolledig,” zegt Frank Verstraeten, coördinator van UCOS. “Terugkijkend is het evident dat investeringen en ondernemen ook een belangrijke motor van verandering zijn. Met het seminarie willen we het woord geven aan mensen die daarvoor pleiten.”

De kijk op Afrika als een continent dat maar niet uit het slop raakt, is de laatste jaren fors aan het veranderen. In landen als Kenia, Oeganda en Nigeria is een nieuwe generatie heel getalenteerde mensen aan het opstaan. Dat is de big business niet ontgaan. Nog maar enkele weken geleden brak de Britse premier Theresa May tijdens een rondreis in Afrika een lans voor Britse investeringen en joint ventures. En het is geen geheim dat ook China grote economische opportuniteiten ziet in het warte continent. 

De vraag is: wie zal uiteindelijk profiteren van die belangstelling? Plus: welke politiek moet Europa volgen ter zake? “De nieuwe visie op ontwikkeling houdt een win/win in voor alle partijen. Met de huidige geopolitieke werkelijkheid moeten we opletten dat Europa zich niet de kaas van tussen de boterham laat halen,” zegt Verstraeten. “Zo staan ook in de Brusselse Matonge-wijk honderden Belgische Afrikanen te trappelen om te ondernemen. Maar waar zijn de studenten economie en business in dit verhaal? Wij willen jonge, ondernemende mensen van hier wakker schudden voor de kansen en opportuniteiten die voor hen ook in Afrika liggen. Mits het in acht nemen van sociale implicaties kan er een mooi verhaal geschreven worden. De grote belangstelling voor het seminarie van woensdag is daarvoor alvast een mooi begin.”
 

----------------------------------------------------------------------

Entrepreneurship in Africa: who really profits? 
Seminar and debate – Wednesday 28 November – BOZAR 
Georganiseerd door UCOS, met de steun van Afropreneur Belgium.

Sprekers: 

Moderator:

Meer info op de site van UCOS

Contacteer ons
Frank Verstraeten Coördinator UCOS, UCOS
Eline Andries Communicatiemedewerker, UCOS
Geert Goessaert PR Medewerker VUB, Vrije Universiteit Brussel
Frank Verstraeten Coördinator UCOS, UCOS
Eline Andries Communicatiemedewerker, UCOS
Geert Goessaert PR Medewerker VUB, Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel