VUB-UCOS kijkt naar ondernemers voor ontwikkeling Afrika

NGO focust in seminarie op commerciële opportuniteiten zwart continent

Maandag 26 november 2018 — Op woensdag 28 november organiseert het Universitair Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking (UCOS) in BOZAR een seminarie en debat over ondernemerschap in Afrika. Deze keer echter niet de usual suspects op het spreekgestoelte, maar kleppers uit de ondernemingswereld. Zo zal Karel Uyttendaele, voormalig manager bij de federatie van de Belgische technologische bedrijven Agoria, het woord nemen, naast onder andere Nikolay Dentchev, professor Innovation and Entrepreneurship aan de Solvay Business School, en Khadijat Abdulkadir, stichtster van Digital African Woman. “Onze modellen voor ontwikkelingshulp bleken onvolledig,” zegt Frank Verstraeten, coördinator van UCOS. “Terugkijkend is het evident dat investeringen en ondernemen ook een belangrijke motor van verandering zijn. Met het seminarie willen we het woord geven aan mensen die daarvoor pleiten.”

De kijk op Afrika als een continent dat maar niet uit het slop raakt, is de laatste jaren fors aan het veranderen. In landen als Kenia, Oeganda en Nigeria is een nieuwe generatie heel getalenteerde mensen aan het opstaan. Dat is de big business niet ontgaan. Nog maar enkele weken geleden brak de Britse premier Theresa May tijdens een rondreis in Afrika een lans voor Britse investeringen en joint ventures. En het is geen geheim dat ook China grote economische opportuniteiten ziet in het warte continent.

De vraag is: wie zal uiteindelijk profiteren van die belangstelling? Plus: welke politiek moet Europa volgen ter zake? “De nieuwe visie op ontwikkeling houdt een win/win in voor alle partijen. Met de huidige geopolitieke werkelijkheid moeten we opletten dat Europa zich niet de kaas van tussen de boterham laat halen,” zegt Verstraeten. “Zo staan ook in de Brusselse Matonge-wijk honderden Belgische Afrikanen te trappelen om te ondernemen. Maar waar zijn de studenten economie en business in dit verhaal? Wij willen jonge, ondernemende mensen van hier wakker schudden voor de kansen en opportuniteiten die voor hen ook in Afrika liggen. Mits het in acht nemen van sociale implicaties kan er een mooi verhaal geschreven worden. De grote belangstelling voor het seminarie van woensdag is daarvoor alvast een mooi begin.”

----------------------------------------------------------------------

Entrepreneurship in Africa: who really profits?
Seminar and debate – Wednesday 28 November – BOZAR
Georganiseerd door UCOS, met de steun van Afropreneur Belgium.

Sprekers:

Moderator:

Meer info op de site van UCOS

Frank Verstraeten Coördinator UCOS at UCOS
Eline Andries Communicatiemedewerker at UCOS