VUB trekt 2.6 miljoen extra uit voor onderzoek

VUB trekt 2.6 miljoen extra uit voor onderzoek

Injectie om corona-effecten tegen te gaan

De Vrije Universiteit Brussel geeft haar onderzoek een extra injectie van 2,6 miljoen om de negatieve effecten van de corona-maatregelen voor een deel te compenseren. De afgelopen maanden zijn moeilijk geweest voor wetenschappelijk onderzoek. De wetenschappers waren niet alleen beperkt in hun onderzoek, maar werden ook nog eens extra belast doordat het onderwijs online ging. Naast corona speelt ook de introductie van Open Science en nieuwe privacyregels in de wetenschap een extra belastende rol voor onderzoek. Ook daarvoor is de extra investering bedoeld

Vicerector  Onderzoek Karin Vanderkerken: “We willen hiermee wetenschappers extra steun geven om hun onderzoeken verder te doen. Omdat verplaatsing vaak niet mogelijk was, of omdat er niet te veel mensen aanwezig mochten zijn in de laboratoria, er een negatief reisbeleid was, onderzoek met proefpersonen niet of zeer moeilijk kon, heeft het onderzoek flinke averij opgelopen. Als VUB kunnen we dit forse bedrag gelukkig bieden, maar het is niet voldoende.  Om de ware schade te dekken, moet de overheid haar verantwoording nemen.”

De maatregel van de VUB betekent dat de basisfinanciering voor de vakgroepen in het academiejaar 2020-2021 wordt verdubbeld. Het is de eerste structurele maatregel om aan de financiële noden die door corona worden veroorzaakt tegemoet te komen. Praktisch betekent dat dat dringende onderzoeksverlengingen van wetenschappers kan worden gefinancierd. Door corona hebben veel onderzoeken vertraging opgelopen. Met het geld kunnen ook extra kosten worden betaald die verbonden zijn aan Open Access publicaties en aan de nieuwe regelgeving op het gebied van privacy.

Vicerector Onderzoek Karin Vanderkerken: “De noden in het onderzoek zijn hoger dan we met dit extra bedrag kunnen dekken. Dat geldt wellicht ook nog de volgende jaren. Extra middelen van de overheid voor universiteiten en voor het Fonds van Wetenschappelijk Onderzoek zijn dan ook meer dan essentieel.”

CO
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel