VUB-team pioniert met mycelium op Milaan Design week
Van mode tot interieurdesign
Na de baanbrekende creatie van de eerste biogebaseerde handtas van myceliumleer, breidt de onderzoeksgroep Microbiologie van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) haar onderzoek naar myceliummaterialen verder uit naar nieuwe productcategorieën. Onder leiding van Prof. Eveline Peeters en Prof. Elise Vanden Elsacker onderzoekt het team hoe mycelium, de wortelstructuur van fungi, verwerkt kan worden tot een volwaardig alternatief voor dierlijk of synthetisch leder.
Met het project "Macro Fungal Skins" ontwikkelde doctoraatsonderzoeker Annah-Ololade Sangosanya een volledig nieuwe jas die bewijst dat mycelium als textiel geschikt is voor opschaling naar complexe modeproducten. Waar eerdere experimenten zich beperkten tot accessoires zoals handtassen, demonstreert deze creatie dat het materiaal geschikt is voor grotere kledingstukken met structurele integriteit. "Dit proces illustreert perfect wat we ‘Research through Design’ noemen," legt Sangosanya uit. "Wetenschap en design vloeien hier naadloos in elkaar over. We ontwikkelen niet alleen nieuwe materialen, maar brengen ook innovatie in onderzoeksmethodologieën.”
Anouk Verstuyft, eveneens doctoraatsonderzoeker, richtte zich op interieurdesign met haar meubelcollectie "Fungal Functions". Haar onderzoek toont aan dat mycelium niet alleen functioneel en duurzaam is, maar ook esthetisch aantrekkelijk kan zijn. “In tegenstelling tot materialen zoals hout, keramiek of metaal, die door eeuwen van gebruik een sterke culturele betekenis hebben gekregen, bevindt mycelium zich nog in een fase waarin die betekenis gevormd wordt,” zegt Verstuyft. “Met de collectie wil ik niet alleen de functionele kwaliteiten van mycelium aantonen, maar ook bijdragen aan de manier waarop mensen dit materiaal ervaren en waarderen.”
Een van de unieke eigenschappen van mycelium is dat het kan groeien op diverse organische afval- en nevenstromen uit de landbouw en industrie. "We experimenteerden met reststromen uit de landbouw- en textielindustrie, zoals textielafval en kleurstofafvalwater. Dit afvalwater, dat normaal als toxisch wordt beschouwd, werd door de schimmels omgezet in niet-schadelijke producten. Mycelium biedt dus niet alleen een ecologisch alternatief voor traditionele materialen, maar kan ook bijdragen aan milieusanering.”
Deze vooruitgangen maken deel uit van het onderzoeksproject MycoMatters, gefinancierd door FWO Vlaanderen. In samenwerking met verschillende universitaire partners werkt het VUB-team aan robuuste processen voor de productie van 100% biogebaseerde en biologisch afbreekbare materialen. De prototypes van Sangosanya en Verstuyft dragen bij aan de toekomstige ontwikkeling van nieuwe waardeketens die milieubewuste consumenten voorzien van een volledig biogebaseerd en biologisch afbreekbaar nieuw materiaal afgestemd op de principes van de circulaire economie.
De ontwerpen worden gepresenteerd op het Isola Design Festival tijdens de Milan Design Week 2025, een belangrijke mijlpaal voor het team. Dit biedt niet alleen de kans om de kracht van interdisciplinair onderzoek te tonen, maar ook om internationaal de mogelijkheden van mycelium als innovatief en duurzaam materiaal onder de aandacht te brengen.
Meer info:
MycoMatters Project:
Milan Design Week 2025:
https://isola.design/Designer-Projects-fungal-skins-macro
https://isola.design/Designer-Projects-fungal-functions
Contact:
Prof. Dr. Eveline Peeters: Eveline.Peeters@vub.be
Prof. Dr. Elise Vanden Elsacker: Elise.Vanden.Elsacker@vub.be
Annah-Ololade Sangosanya: Annahololade.Sangosanya@vub.be
Anouk Verstuyft: Anouk.Verstuyft@vub.be
Research dissemination & valorization officer Lars Dittrich: Lars.Dittrich@vub.be
Tel. nrs. beschikbaar bij de redactie.