VUB-Studenten zetten sekswerk in de schijnwerpers

VUB-Studenten zetten sekswerk in de schijnwerpers

Focussen met foto-expo op rechten en gendergelijkheid in prostitutiesector

CHanGEmakers noemen ze zichzelf: de twaalf studenten die dit jaar naar Cuba, Oeganda en India trokken. Daar verrichtten ze onderzoek voor het Universitair Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking (UCOS) rond gendergelijkheid en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Hun ervaringen zijn de aanleiding voor een fototentoonstelling die tevens het startschot is van SexWorks !?, een festival met verhalen van sekswerkers en hulpverleners over de diverse realiteiten, noden en stigma’s van en rond sekswerk.

Vernissage op 27 november.

De pop-up expo van de studenten – waaronder twee van de VUB en één van de EhB - gaat dinsdagavond 27 november open voor het grote publiek in de Brusselse Ravensteingalerij en zal te bezichtigen zijn tijdens de drie weken dat SexWorks!? duurt. Lisette Ma Neza, de Belgische kampioene Poetry Slam, trapt het festival af met hartverwarmende poëzie. Verder is een debat gepland (op 3 december) over de sector van sekswerk en een avondvertoning van de film ‘Sexy Money’ uit 2014, op 11 december. 

Versterken draagvlak voor rechten van sekswerkers

SexWorks!? Is een initiatief van CHanGE (Campaign for Sexual Health & Gender Equality) van de ngo UCOS. Met CHanGe wil UCOS het draagvlak voor de mondiale strijd voor gendergelijkheid en rechtvaardige toegang tot seksuele en reproductieve gezondheid en rechten versterken, ook in België. Dat doet de organisatie door elk jaar een aantal studenten - ‘CHanGEmakers’ - de kans te geven om onderzoek te verrichten in het Zuiden en achteraf een campagne uit te werken in ons land. 

Bianca Debaets, Brussels staatssecretaris voor ontwikkelingssamenwerking, is blij met het initiatief van de CHanGEmakers. “Het is erg belangrijk dat onze Brusselse jongeren beseffen dat sekswerkers (zowel vrouwen, mannen als transgenders) in het Zuiden én hier in België het bijzonder moeilijk hebben," laat ze weten. "Daarom steun ik graag de campagne SexWorks!? waarbij  jonge Brusselaars ambassadeurs worden van verandering en aan meer begrip voor sekswerkers bouwen door dit beladen onderwerp op een eerlijke manier aan te kaarten.” 

Het festival wordt gerealiseerd met de steun van Région Bruxelles-Capitale – Brussels Hoofdstedelijk Gewest, huisvandeMens Brussel, Diplomatie.Belgium en Flanders Department of Foreign Affairs

SexWorks!? sluit af op 17 december – de Internationale Dag tegen Geweld op Sekswerkers. 

U bent van harte welkom op de opening van het festival SexWorks!? Dat vindt plaats vanaf 17u00, met een formeel moment voorzien rond 18u00. 

Emmanuel Boodts, kabinetsmedewerker van Brussels staatssecretaris van ontwikkelingssamenwerking Bianca Debaets, zal aanwezig zijn tijdens de opening op 27 november

Tijdens het openingsmoment kunt u spreken met de ‘Changemakers’ die de foto-expo in elkaar staken. Neem gerust contact op met Bram Cleys van UCOS voor het organiseren van een ontmoeting. 

Contacteer ons
Bram Cleys Educatief Medewerker, UCOS
Linde Goossens Changemaker' VUB
Lotte Hauben Changemaker' VUB
Eline Andries Communicatiemedewerker UCOS, UCOS
Geert Goessaert Persmedewerker, Vrije Universiteit Brussel
Bram Cleys Educatief Medewerker, UCOS
Linde Goossens Changemaker' VUB
Lotte Hauben Changemaker' VUB
Eline Andries Communicatiemedewerker UCOS, UCOS
Geert Goessaert Persmedewerker, Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel