VUB-studenten steken vrijwillig handen uit de mouwen in UZ Brussel tijdens tweede lockdown

VUB-studenten steken vrijwillig handen uit de mouwen in UZ Brussel tijdens tweede lockdown

Om tijdens deze tweede hevige coronagolf de druk op het ziekenhuispersoneel te verlagen, lanceerden het UZ Brussel en de VUB een grootschalige oproep aan hun studenten om tijdelijk als vrijwilliger aan de slag te gaan in het ziekenhuis. In een recordtijd stelden meer dan 430 VUB-studenten zich kandidaat. Daarnaast werd ook de stage van de eerstejaarsstudenten Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie uitzonderlijk omgevormd tot vrijwilligerswerk in onder meer het Brusselse universitaire ziekenhuis.

De meerderheid van 437 kandidaten die zich tot nu toe aanboden zijn studenten geneeskunde, farmacie, verpleegkunde, zorgkundige, biomedische wetenschappen, psychologie en kinesitherapie. Opvallend: een kwart van de studenten die zich hebben aangemeld volgen helemaal geen medisch-gerelateerde opleiding. Intussen werden 150 studenten ingeschakeld om in het UZ Brussel onder andere patiënten te vervoeren, maaltijden uit de delen, bestellingen rond te brengen of om patiënten te helpen in contact te blijven met hun familieleden.

VUB-geneeskundestudent Pieter De Rop werkte al enkele shifts en getuigt: “Toen de oproep gelanceerd werd, heb ik niet lang getwijfeld om me kandidaat te stellen. Samen met een paar andere medestudenten stond ik in voor het contact tussen de patiënten en hun familieleden. Concreet gaven we het thuisfront van de patiënten iedere dag een update over hun toestand en trachtten we zoveel mogelijk videocalls op te zetten zodat er toch enig sociaal contact was tussen de patiënten en hun naasten. Deze coronagolf is natuurlijk nog lang niet voorbij, dus ik wil iedereen oproepen om te blijven zoeken naar manieren om hun steentje bij te dragen en zich te engageren.”

Stage maakt plaats voor sociaal engagement 
Door de strenge coronamaatregelen vielen heel wat geplande stages in het water. Zo ook die van de studenten uit de eerste bachelor kinesitherapie bij een G-sportverenging. Als alternatief konden ze kiezen voor vrijwilligerswerk in het UZ Brussel of een andere zorginstelling in hun buurt. Daarnaast kregen de studenten de mogelijkheid om deel te nemen aan initiatieven van de Warmste Week die kaderen binnen de gezondheidszorg.

“Het is absoluut hartverwarmend om te zien dat onze docenten en studenten zich sterk engageren voor al wie getroffen is door het coronavirus door creatieve oplossingen bedenken in deze moeilijke periode. Het thema van onze Academische Opening was “De Wereld Heeft Je Nodig” met als doel om als unief sterker dan ooit onze maatschappelijke verantwoordelijkheid op te nemen. Dat hebben onze docenten en studenten dus duidelijk goed begrepen!” besluit VUB-rector Caroline Pauwels.

Meer weten of het vrijwilligerswerk in het UZ Brussel of de volledige getuigenis van Pieter bekijken? Surf dan naar https://www.vub.be/dewereldheeftjenodig/people/heldengezochtvooruzbrussel#uz-brussel-heeft-je-nodig!

 

De Wereld Heeft Je Nodig
De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën en acties samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig.

CO
Contacteer ons
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel