VUB-studenten op straat voor terdoodveroordeelde professor Djalali

Luid protest voor VUB-gastdocent op internationale dag tegen doodstraf

Op woensdag 10 oktober, de internationale dag tegen de doodstraf, organiseren studenten van de Vrije Universiteit Brussel samen met Amnesty International en demens.nu een protestmars voor Ahmadreza Djalali. De Zweeds-Iraanse VUB-gastdocent zit nu al langer dan twee jaar vast in een Iraanse gevangenis. Exact een jaar geleden werd hij ter dood veroordeeld.

De mars start woensdag om 18u op de VUB-campus in Elsene en eindigt aan de Iraanse ambassade. Daar zal dokter Gerlant Van Berlaer, vriend en collega van professor Djalali die zijn situatie op de voet volgt, de Iraanse vertegenwoordigers toespreken. De studenten zullen zijn woorden met luide acties kracht bijzetten. Tijdens de mars delen de organisatoren ook maskers van dr. Djalali uit.

Student Jad Zeitouni van Studiekring Vrij Onderzoek:

“Wij organiseren deze protestmars omdat we tegen het beknotten van vrijheden zijn. De terdoodveroordeling van dr. Djalali is niet alleen censuur maar ook inhumaan. Iedereen moet zijn mening vrij kunnen uiten; elke wetenschapper moet zijn onderzoek vrij kunnen voeren. Alleen zo kunnen we als samenleving van elkaar leren en een kritisch beeld vormen van de werkelijkheid. Dr. Djalali heeft nooit voldoende kansen gekregen om zich te verdedigen. Hem is duidelijk onrecht aangedaan. Helaas is hij niet de enige die met de doodstraf bedreigd wordt. We riepen alle studenten en iedereen die vindt dat de doodstraf van dr. Djalali moet herzien worden, op om mee te doen aan deze protestmars en om onze vrijheidswaarden te verdedigen.”

De protestmars is een initiatief van de studenten van de Vrije Universiteit Brussel, het Brussels Studentengenootschap (BSG), de Oudstudentenbond (OSB), studiekring Vrij Onderzoek (VO), VUBMUN en Amnesty International.

Noot voor de pers:
U bent van harte welkom op deze protestmars, waar u kan spreken met Jad Zeitouni of prof. dr. Gerlant van Berlaer. Wenst u aanwezig te zijn? Laat het weten aan jad.zeitouni[at]hotmail.com (M 0486 69 41 44).

Jad Zeitouni Studiekring Vrij Onderzoek, Student Vrije Universiteit Brussel
Gerlant Van Berlaer Spoedarts, collega en vriend van dr. Djalali, UZ Brussel
Jad Zeitouni Studiekring Vrij Onderzoek, Student Vrije Universiteit Brussel
Gerlant Van Berlaer Spoedarts, collega en vriend van dr. Djalali, UZ Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal geori├źnteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en ge├źngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.