VUB-studenten maken betere examens dan vorig jaar

VUB-studenten maken betere examens dan vorig jaar

Geen corona-effect

De studenten aan de Vrije Universiteit Brussel hebben hogere slaagcijfers dan vorig jaar. Zowel de eerste generatie-, als de bachelor- als de masterstudenten doen het iets beter. De verschillen zijn niet groot, maar wel opvallend omdat corona dus geen negatief effect blijkt te hebben. Dit jaar is 79,1 procent van de examens geslaagd ten opzichte van 77,8 procent vorig jaar. Ook de deelname aan de examens is verhoogd.

De eerste generatiestudenten doen het verrassend goed, terwijl ze nieuw waren op de universiteit in volle coronacrisis. 67,9 procent van de examens in 2019-2020 waren geslaagd, terwijl dat een jaar eerder 66,2 procent was. Bij de bachelor-studenten was het totaal aantal geslaagde examens 75,3 procent ten opzichte van 73,7 procent vorig jaar. Ook de masterstudenten deden het beter met 86,1 procent tegenover 85 procent.

 

Verhoogde deelname

Heel opmerkelijk is dat ook de deelname aan de examens verhoogd is bij alle studenten. In totaal 93,8 procent ten opzichte van 92,7 procent.

Vicerector onderwijs- en studentenbeleid Jan Danckaert: “Dat zijn kleine verschillen, maar ze zijn wel geruststellend. In coronatijden is het onderwijs, nog meer dan vroeger, onze eerste prioriteit. Zowel onze collega’s professoren en assistenten als de studenten hebben een enorme inspanning geleverd. Dat er meer studenten aan de examens mee hebben gedaan, geeft aan dat ze vertrouwen hadden in hun voorbereiding. En terecht, aan de resultaten te zien. Het lijkt ook te bevestigen dat de betere resultaten niet aan een mildere beoordeling van de professoren lagen. Betekent dit dat meer les­materiaal dat digitaal beschikbaar was en minder studentikoze afleiding betere resultaten oplevert? Wat zijn precies de relevante factoren? Dat zoeken we op dit ogenblik verder uit. “

 

Meer info

Vicerector onderwijs- en studentenbeleid Jan Danckaert, contact via persrelaties.

CO
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel