VUB-studenten krijgen college op 7 extra toplocaties in Brussel

VUB-studenten krijgen college op 7 extra toplocaties in Brussel

Optimale mix klassikaal en digitaal onderwijs

Het komende academiejaar 2020 – 2021 zet de Vrije Universiteit Brussel in op zoveel mogelijk contactonderwijs, zonder dat daarbij de coronamaatregelen in het gedrang komen. Om zoveel mogelijk studenten veilig fysiek les te laten volgen neemt de universiteit de komende weken haar intrek in verschillende bekende gebouwen verspreid over de hoofdstad. Daarnaast rust de VUB haar leslokalen op de campussen in Etterbeek en Jette verder uit met hoogtechnologische opname-en streamingssoftware, zodat studenten colleges ook optimaal van op afstand kunnen volgen en herbekijken. De afgelopen jaren zette de VUB al volop in op Wekonekt.brussels en op blended learning: een mix van verschillende vormen van in situ contactonderwijs en digitaal onderwijs. Deze zondag 6 september informeren aankomende studenten zich op de campus over hun studies. Meer info op https://www.vub.be/infodag.

 

De plekken waar studenten colleges gaan volgen zijn kunstencentrum BOZAR, de Koninklijke Vlaamse Schouwburg, het Koninklijk Belgisch Filmarchief Cinematek,  de architectonisch bewonderde concertzaal Studio 4 in Flagey, het architectuurcentrum CIVA, het Vlaams Parlement en een leegstaand kantoorgebouw aan de Jozef II-laan. Dankzij hun centrale ligging zijn de nieuwe leslocaties vlot bereikbaar met het openbaar vervoer.

Dit is in totaal goed voor vijftien nieuwe lesruimtes waar de VUB vanaf de start van het academiejaar contactonderwijs kan organiseren. Op elk moment zijn er daardoor meer dan 850 extra zitjes waar studenten volgens de richtlijnen van code geel colleges kunnen volgen. Bij code oranje kan de capaciteit teruggeschroefd worden, zodat ook dan fysieke lessen mogelijk blijven. Studenten en docenten moeten in de gebouwen verplicht een mondmasker dragen en na ieder college wordt het lokaal grondig ontsmet.

“In samenwerking met onze partners in Brussel krijgen studenten nu niet alleen vaker contactonderwijs, maar kunnen ze ook in de stad studeren. We hebben dit kunnen realiseren via weKONEKT.brussels, een initiatief van de VUB en ULB om de Brusselse gemeenschap te versterken. De aanzienlijke uitbreiding van de leslocaties is erg belangrijk. Fysiek contact tussen studenten onderling en hun docenten is dat, in Covid-tijden, eveneens.  Een evenwicht tussen fysiek onderwijs en afstandsonderwijs is noodzakelijk: ze vullen elkaar aan. We willen daarom zoveel mogelijk fysiek onderwijs aanbieden als de huidige omstandigheden toelaten, zeker aan studenten die voor het eerst komen studeren. We zijn ook al jaren bezig met blended learning, een mix van contactonderwijs en digitaal leren. We zijn nu ook weer aan het investeren om digitaal onderwijs te verbeteren.  Het belangrijkste hierbij is dat de interactie tussen docent en studenten, en studenten onderling centraal staat. Digitaal leren is geen doel, maar een middel.” zo vertelt rector Caroline Pauwels.

 

Nederlands: https://www.vub.be/brussels-city-campus#home

Engels: https://www.vub.be/en/brussels-city-campus#home

CO
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel