VUB-studenten evalueren UNESCO-reservaat in Congo-Brazzaville

Frieda Van Roy en Thibaut Vandervelden vertrekken op woensdag 1 augustus naar Congo-Brazzaville, waar ze de ecosysteemdiensten in het Dimonika Biosphere Reserve in kaart zullen brengen. De VUB masterstudenten biologie zullen er voor hun masterproef enquêtes afnemen van de plaatselijke bevolking en de aanwezige wetenschappers. Ze zullen ook workshops organiseren met de bedoeling een beter inzicht te krijgen in de opinie van de lokale bevolking over ‘hun’ bos. Het Dimonika Biosphere Reserve is met zijn bergen en zijn ligging aan de oceaan de unieke habitat van tal van inheemse diersoorten, maar staat onder druk door de grote bevolkingsdichtheid. Zo is de laatste jaren de populatie van bepaalde diersoorten, waaronder de bedreigde westelijke laaglandgorilla, er gedaald door de jacht, en ook het bos zelf gaat achteruit.  “We beseffen dat we grote ogen zullen trekken,” zegt Frieda Van Roy, “maar we vertrekken zeker niet met een klein hartje.”

Voor de financiering van een deel van hun project, hebben de biologiestudenten een fundraisingcampagne opgezet. Met nog 23 dagen te gaan, hebben ze al zo’n tweederde van hun beoogde doel – 952 dollar – behaald. Jean Hugé, post-doctoraal onderzoeker en docent aan de VUB en de ULB, is als promotor van Frieda en Thibaut een van de ‘endorsers’ van de campagne. Van hem kwam het idee om onderzoek te gaan doen in het Dimonika Biosphere Reserve, op suggestie overigens van een familielid dat al jaren een jeugdherberg in het Dimonika-reservaat uitbaat en dus goed vertrouwd is met de situatie ter plaatse. 

Voor de duur van hun onderzoek, dat twee maanden in beslag zal nemen, zullen Frieda en Thibaut trouwens in die jeugdherberg verblijven. Ze zullen de hulp van het familielid goed kunnen gebruiken om contact te leggen met de plaatselijke bevolking en haar de reden van hun bezoek duidelijk te maken. Het is immers een hele opdracht om snel en efficiënt bruikbare antwoorden op de vragenlijsten te krijgen. Niet dat de jonge onderzoekers niet voorbereid zijn. “We volgden speciale workshops op de VUB van mensen die gelijkaardige onderzoeken hebben gedaan. Daardoor hebben we een goed beeld van wat we mogen verwachten en hoe we een en ander aan boord moeten leggen,” zegt Frieda. 

De bevindingen van de jonge onderzoekers – die niet alleen enquêtes zullen afnemen, maar ook de interactie tussen mens en natuur in het dichtbevolkte gebied in kaart zullen brengen – moeten dienen om een aangepast conservatieprogramma uit te werken. Bedoeling is om op basis van hun verzamelde socio-ecologische gegevens de basis te leggen voor verder onderzoek en het huidige beheer een duw te geven in de richting van een ideaal evenwicht tussen conservatie en duurzame ontwikkeling. 

Frieda Van Roy (+32476272527) en Thibaut Vandervelden +32476099585 zijn vandaag nog bereikbaar voor meer info. Vanaf woensdag kunnen ze enkel nog worden bereikt via e-mail: [email protected] en [email protected]

Contacteer ons
Frieda Van Roy Masterstudente biologie
Thibaut Vandervelden Masterstudent Biologie
Geert Goessaert Persmedewerker VUB, Vrije Universiteit Brussel
Frieda Van Roy Masterstudente biologie
Thibaut Vandervelden Masterstudent Biologie
Geert Goessaert Persmedewerker VUB, Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel