VUB-student finalist Vlaamse Scriptieprijs 2020

VUB-student finalist Vlaamse Scriptieprijs 2020

Félix Buyck onderzoekt stroomstoten ter behandeling van chronische rugpijn

Scriptie vzw heeft uit 508 inzendingen vijf scripties geselecteerd die kans maken op de Vlaamse Scriptieprijs 2020. Kanshebber is VUB-student Félix Buyck van de Faculteit Geneeskunde en Farmacie met zijn onderzoek over chronische rugpijn. De winnende scriptie wordt op 18 december bekend gemaakt. Aan de Vlaamse Scriptieprijs is een bedrag van 2.500 euro verbonden.

Het pijngeheugen wissen

Chronische lage rugpijn is een enorm maatschappelijk probleem. Masterstudent Félix Buyck onderzocht onder leiding van Prof. dr. Maarten Moens en de onderzoeksgroep STIMULUS van het departement Neurochirurgie van het UZ Brussel wat de effecten zijn van ruggenmergstimulatie op de hersenen. Dat is een behandeling waarbij kleine, (voor de patiënt onmerkbare) stroomstoten worden toegediend aan het ruggenmerg ter behandeling van chronische pijn.

Het ruggenmerg verbindt alle zenuwen van het lichaam met de hersenen. We weten dat langdurige pijn aanleiding kan geven tot veranderingen van de hersenstructuur. Onder andere een vergroting van een hersengebied dat de hippocampus genoemd wordt. Het lijkt erop dat een behandeling met ruggenmergstimulatie de hippocampus weer doet krimpen. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat het ‘pijngeheugen’ als het ware gewist wordt: als hun hersenen minder ‘denken’ aan pijn, ervaren mensen ook minder pijn. Het brein, zo blijkt uit deze scriptie, opent duidelijk een deur naar een betere pijntherapie voor patiënten met chronische lage rugpijn.

www.scriptieprijs.be

Contact:

Félix Buyck

Felix.Noe.Buyck@vub.be

0494 083 980

GF
Contacteer ons
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel