VUB steunt Dertig dagen minder wagen met oproep aan eigen personeel

VUB steunt Dertig dagen minder wagen met oproep aan eigen personeel

De VUB roept haar werknemers en studenten op om vanaf donderdag de auto thuis te laten en vanaf dan een maand lang gebruik te maken van meer duurzame alternatieven om op de campussen te geraken. De oproep kadert in de acties rond 30 dagen minder wagen, waar VUB-professor Cathy Macharis (onderzoeksgroep Mobilise) al sinds de eerste editie een jaar geleden mee aan de kar trekt. 30 Dagen Minder Wagen mikt dit jaar niet enkel op de individuele autogebruiker maar spoort grotere organisaties aan om zoveel mogelijk van hun werknemers te motiveren om deel te nemen.

Vorig jaar kozen ruim 6.000 mensen ervoor om hun auto gedurende een maand zo weinig mogelijk te gebruiken. Dit jaar hoopt de organisator Netwerk Duurzame Mobiliteit dat aantal met de nieuwe aanpak te verdubbelen. Met meer dan vierduizend werknemers is de VUB een belangrijke werkgever in Brussel. Het is dan ook een belangrijk signaal als dergelijke grote organisaties zich mee achter het initiatief scharen.

“We gaan de campagne vanuit de VUB actief steunen”, zegt mobiliteitscoördinator Maarten Ipers van de VUB. “Werknemers die vandaag nog met de auto komen werken, krijgen hun woon-werktraject met het openbaar vervoer terugbetaald, er is een kilometervergoeding voor personeel dat met de fiets komt,… Voor de fietsers zijn er ook kleedkamers en douches beschikbaar. En een fietsenleasingbedrijf stelt tien elektrische fietsen ter beschikking van VUB-personeel dat wil proberen om in juni de elektrische fiets als vervoersalternatief te gebruiken.”

VUB-professor en mobiliteitisspecialiste Cathy Macharis is opgetogen over de steun die de VUB voor Dertig dagen minder wagen in het vooruitzicht stelt. “Speciaal voor de gelegenheid wil de VUB een oude carpoolapp terug van onder het stof halen”, zegt Macharis. “En er wordt een nieuwe 30-dagen-minder-wagen-app gelanceerd. De actie is niet enkel goed voor het klimaat maar ook voor je gezondheid en voor je portemonnee. Door deel te nemen kan je bovendien wegen op het beleid. Omdat we nu ook samen als VUB kunnen deelnemen, laten we zien dat we bekommerd zijn om het klimaat en de biodiversiteit.”

Voor bedrijven en organisaties is het een mooie gelegenheid om in de verf te zetten wat zij doen voor duurzame mobiliteit. Er wordt ook gehoopt op wat gezonde competitie tussen steden en gemeenten, die elkaar met veel plezier het vuur aan de schenen zullen leggen. Drie mobiliteitspartners (De Lijn, Blue-bike en Cambio) voorzien een financieel duwtje in de rug voor de deelnemers. 

“Alles wat minder is, is beter”, benadrukt Laura Berthoud, campagnecoördinator bij Netwerk Duurzame Mobiliteit. “We laten elke deelnemer zelf invullen wat ‘minder’ inhoudt. Of je nu nieuwe fiets- en wandelroutes wilt ontdekken, meer wilt lezen op de bus of trein, of een eerste keer wilt autodelen: elke reden is goed om je eigen wagen minder te gebruiken.

Voor de VUB is de uitdaging dan ook simpel: de hele maand juni zo weinig mogelijk met de auto rijden, zowel tijdens de route van en naar het werk, als buiten de werkcontext.

Heb je al zin om mee te doen? Schrijf je dan snel hier in en voeg je bij de VUB-groep.

(Coverfoto Thierry Geenen)

Meer info:

Cathy Macharis +32 479 39 55 49

Maarten Ipers: +32 2 629 20 21

 

ES
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel