VUB start academiejaar met lessen in leegstaand kantoorgebouw

Universiteit en partners willen met “placemaking”in de Europese Wijk leegstand tegengaan

Op maandag 21 september begint het academiejaar 2020-2021. De Vrije Universiteit Brussel zet in op zoveel mogelijk contactonderwijs, ook bij code oranje. Hiervoor heeft de VUB in Brussel samenwerkingen met verschillende partners opgezet, veelal bekende cultuurhuizen. Maar ook met Upgrade Estate, bekend van Upkot (studentenhuisvesting) - en Upliving (huisvesting voor young professionals). Door deze samenwerking kan de VUB haar tijdelijke intrek nemen in een immens kantoorgebouw midden in de Europese wijk.

Leegstand en onderbenutting van beschikbare ruimte zijn bekende problemen in Brussel en Vlaanderen. In Brussel alleen al staat ongeveer 6,5 miljoen m² aan ruimte leeg. Ook het pand in de Jozef II-straat staat al even leeg, in afwachting van het bekomen van een vergunning voor de renovatie van het gebouwencomplex. Door colleges te laten doorgaan in dit gebouw, geeft de VUB de tijdelijk leegstaande ruimte een bestemming.

VUB en Upgrade Estate doen hiermee aan een stukje ‘placemaking’ en leveren een bijdrage aan het aantrekkelijk maken van de Europese wijk. De studenten zullen leven in de brouwerij brengen en een nieuwe impuls geven aan de wijk.  Dit sluit naadloos aan bij het DNA van VUB en Upgrade Estate en de toekomstplannen die het bedrijf met de site heeft.

”De Vrije Universiteit Brussel neemt haar verantwoordelijkheid op voor de stad. In Brussel staan vele kantoorgebouwen leeg, zo ook dit gebouw, Het project past dus precies in de duurzaamheidsinitiatieven die de VUB neemt als urban engaged university. Iedereen heeft baat bij dit verhaal: de buurt wordt er levendiger door en onze studenten komen in contact met de talloze mogelijkheden en de rijkdom van Brussel. Bovendien kunnen ze in veilige omstandigheden fysiek les volgen”, zegt rector Caroline Pauwels.

“Upgrade Estate is erg enthousiast over de samenwerking met de VUB en de tijdelijke invulling van het gebouw. Dit past perfect bij de connecterende huisvesting die we al jaren bouwen en waar we mensen echt willen verbinden met elkaar. Het is een voorproefje van hetgeen we met het gebouw van plan zijn.” zegt Nele Van Damme co-CEO Upgrade Estate

Ook bij code oranje plaats voor 455 studenten per lesuur

Het kantoorgebouw in de Jozef II straat werd in de jaren tachtig gebouwd, heeft een oppervlakte van 12.500m² en telt vier verdiepingen. Het gelijkvloers dient als inkomhal met een paar studieplekken en een patio. Verder biedt elke verdieping plaats voor twee grote leslokalen, twee opslagruimtes en twee kantoren of kleine vergaderzalen. De laatste verdieping biedt een leslokaal en een rustruimte.

Samen dus goed voor zeven leslokalen of plaats om 455 studenten tegelijkertijd coronaproof les te laten volgen. Dit enorme gebouw geeft de VUB daardoor de mogelijkheid om de lessen toch fysiek te kunnen laten doorgaan. Studenten en docenten moeten in de gebouwen verplicht een mondmasker dragen en na ieder college wordt het lokaal grondig ontsmet.

Persuitnodiging

Noot aan de pers: op maandag 21 september kan u tussen 12u30 en 14u30 docenten en studenten over hun eerste les van het academiejaar 2020-2021 op externe locatie bevragen. Indien gewenst kan ook hierover een kort interview aangevraagd worden met rector Caroline Pauwels.

Graag uw aanwezigheid melden bij Lies Feron, persrelaties VUB, lies.feron@vub.be - 0484 590 550

Over Upgrade Estate
Upgrade Estate realiseert en beheert connecterende huisvesting voor studenten en young professionals waarbij aandacht voor zowel investeerder als huurder voorop staat. Ze zetten in op aantrekkelijke gemeenschappelijke ruimtes, aandacht voor groen en duurzaamheid, een uitstekende prijskwaliteitverhouding, convenience voor alle partijen en een ‘wooncoach’ als verbindende factor. Als studentenhuisvester onder het merk Upkot zijn ze actief zijn in gans België. Starters en young professionals kunnen bij Upliving aankloppen.

CO
Lies Feron