VUB spin-off documenteert via geavanceerde beeldtechnologie restauratie van meesterwerk van Jan van Eyck

VUB spin-off documenteert via geavanceerde beeldtechnologie restauratie van meesterwerk van Jan van Eyck

De spin-off Universum Digitalis van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) voerde een digitale beeldverwerking uit van het schilderij ‘De Maagd van Kanselier Rolin’ van Jan van Eyck voor het Louvre in Parijs. Daarmee documenteerde het de restauratie van het werk op een ongezien gedetailleerde manier. Het resultaat is een unieke pixelniveauvergelijking van zowel vóór als na de restauratie.

 

In november 2021 lanceerde het Musée du Louvre een grootschalig conserverings- en restauratieproject voor De Maagd van kanselier Rolin, een van Van Eycks beroemdste werken. Het project werd afgerond in december 2023. Met behulp van geavanceerde beeldtechnologie speelde Universum Digitalis een belangrijke rol bij het documenteren van de restauratieprocessen van het kunstwerk.

 

Met behulp van honderden macrofotografieën documenteerde het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium (KIK) na de restauratie zowel de voor- als achterkant van het schilderij.

Universum Digitalis assembleerde de beelden”, zegt Prof. Dr. Frederik Temmermans, medeoprichter van Universum Digitalis (VUB). “De afbeeldingen werden geanalyseerd en samengevoegd met behulp van geavanceerde algoritmes om zo gigapixelbeelden van het werk te produceren. Hierdoor werd een unieke vergelijking van voor en na de restauratie op pixelniveau mogelijk.

Pixelniveauvergelijking voor en na de restauratie van de voor- en achterkant van het ​
​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ schilderij

“Met de samenwerking zetten we een cruciale stap in het behoud en de documentatie van ons cultureel erfgoed”, aldus Prof. Dr. Frederik Temmermans, medeoprichter van Universum Digitalis (VUB). “Het is belangrijk dat we geavanceerde technologieën blijven benutten om historische kunstwerken te beschermen en toegankelijk te maken voor het grote publiek”.

 

Het gerestaureerde kunstwerk wordt nog tot 17 juni tentoongesteld in het Louvre in Parijs, in kader van de tentoonstelling ‘Revoir Van Eyck – La Vierge du chancelier Rolin’.


Over Universum Digitalis

Universum Digitalis is een spin-off van de Vrije Universiteit Brussel. Het bedrijf wordt wereldwijd gewaardeerd omwille van zijn expertise in hoge resolutie beeldverwerking. Universum Digitalis werd opgericht in 2008 door Prof. Dr. Frederik Temmermans en Dr. Ir. Iris Vanhamel en heeft een rijke geschiedenis van samenwerkingen met vooraanstaande culturele erfgoedinstituten in heel Europa. De samenwerking met het Louvre in Parijs is hier een voorbeeld van.

Contact

Frederik Temmermans
​0479/49 94 26
Frederik.Temmermans@vub.be

 

WE
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel