VUB schenkt 49 Vlaamse burgemeesters “Humane Stad” voor valentijn

VUB schenkt 49 Vlaamse burgemeesters “Humane Stad” voor valentijn

Onderzoekers betuigen liefde voor steden in recente publicatie

Morgen krijgen zowat 100 burgemeesters en algemene directeurs in Vlaanderen een verrassend valentijnsgeschenk: een exemplaar van het boek “De Humane Stad”.  In dit werk bundelen auteurs en VUB-professoren Pieter Ballon, Cathy Macharis en Michael Ryckewaert een manifest voor steden op mensenmaat. Hiermee willen de initiatiefnemers lokale beleidsmakers aanmoedigen om sterker in te zetten op de leefbaarheid van urbane omgevingen.

“De Humane Stad” is een initiatief dat ontstond binnen de VUB-denktank POINcaré, die vanuit verschillende vakgebieden antwoorden zoekt op prangende maatschappelijke vraagstukken. Een daarvan is hoe steden een leefbare en humane toekomst tegemoet kunnen gaan. Ruim 20 VUB-wetenschappers bogen zich in het kader van dit project over deze vraag. Uit hun onderzoeken destilleerden Prof. Ballon (specialist smart cities), Prof. Macharis (specialist mobiliteit) en Prof. Ryckewaert (specialist stedenbouw) 30 concrete voorstellen voor bestuur en burgers voor leefbare steden waar de mens centraal staat. Deze aanbevelingen lijstten ze op in het boek “De Humane Stad”.

Liefdesverklaring
Naar aanleiding van valentijn geeft de universiteit nu een exemplaar van “De Humane Stad” aan de lokale besturen van 49 steden en gemeentes, waaronder Kortrijk, Oostende, Brugge, Roeselare, Gent, Aalst, Leuven, Sint-Niklaas, Mechelen, Antwerpen, Turnhout, Genk en Hasselt. Maar ook de burgemeesters en algemeen directeurs van kleinere gemeentes ontvangen een boek. In totaal gaat het om zowat 100 boeken die over heel Vlaanderen worden verspreid.

“Vlaanderen is sterk verkaveld en er komen gigantische uitdagingen op die verstedelijkte gebieden af. Denk maar aan huisvesting, mobiliteit, luchtkwaliteit, big data, integratie, ... . Om die aan te pakken, is het volgens ons essentieel om die plekken op een andere manier te organiseren waarbij de leefbaarheid voor de inwoner centraal staat. “De Humane Stad” is in zijn geheel eigenlijk een liefdesverklaring voor de stad. En die liefde delen wij met de lokale besturen.aldus auteurs Pieter Ballon, Cathy Macharis en Michael Ryckewaert.

“De VUB wil via haar onderzoek niet alleen binnen de wetenschap vooruitgang boeken, maar ook voor de maatschappij een rol van betekenis spelen. En dat kan het best als we maatschappelijke problemen vanuit verschillende perspectieven benaderen en multidisciplinaire oplossingen bedenken. Met die missie richtten we de denktank POINcaré op” vertelt VUB-rector Caroline Pauwels ook nog.

Contacteer ons
Sicco Wittermans Persrelaties, Vrije Universiteit Brussel,VUB,VUB Marcom,VUB persdienst
Sicco Wittermans Persrelaties, Vrije Universiteit Brussel,VUB,VUB Marcom,VUB persdienst
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel