VUB reikt eredoctoraat uit aan Pierre Kompany

VUB reikt eredoctoraat uit aan Pierre Kompany

‘Sans papier’ wordt burgemeester en bekendste voetbalvader

De Vrije Universiteit Brussel reikt een eredoctoraat uit aan Pierre Kompany, burgemeester van Ganshoren en vader van stervoetballer Vincent Kompany. Pierre Kompany is een toonbeeld van integratie zonder dat hij zijn identiteit heeft verloochend. De officiële ceremonie waarop de eredoctoraten worden uitgereikt is op woensdag 18 maart 2020.

Spontaan associeert iedereen Pierre Kompany (71) met zijn zoon, de voetballer Vincent Kompany. Maar zelf is hij ook een bijzonder figuur die een bewonderenswaardige weg heeft afgelegd waardoor hij zijn drie kinderen alle kansen kon bieden in ons land, waar hij 44 jaar geleden als vluchteling terecht kwam.

Getekend door het regime van Mobutu kwam hij in 1975 als ‘sans papier’ in België aan. Ruim 40 jaar later is hij de eerste zwarte burgemeester van België. Zelf heeft hij nooit zijn afkomst verloochend, maar tegelijk spreekt hij met veel respect over zijn nieuwe thuisland.

Een toonbeeld van integratie, zonder zijn herkomst te verbergen. Daarvoor krijgt Pierre Kompany, zoals hij gisteren persoonlijk in het televisieprogramma De Afspraak bekend maakte, een eredoctoraat van de VUB.

 

Contacteer ons
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel