VUB rectorverkiezing: kick-off op maandag 20 april

VUB rectorverkiezing: kick-off op maandag 20 april

Rector Caroline Pauwels antwoordt in livestreams op vragen van studenten en personeel

Op maandag 20 april start de verkiezing van de rector van de Vrije Universiteit Brussel. Niet alleen studenten, academici en VUB-medewerkers mogen hun stem uitbrengen. Ook personeelsleden van het UZ Brussel worden uitgenodigd om dit te doen. De geplande debatten op de VUB-campussen kunnen door de Coronamaatregelen niet plaatsvinden. Daarom start rector Caroline Pauwels deze week met online live-sessies waarop ze antwoordt op vragen van studenten en medewerkers.

De huidige rector Caroline Pauwels is de enige kandidaat om de volgende vier academiejaren (2020-2024) zichzelf op te volgen. Maar toch ligt de uitslag van de verkiezing nog niet vast. Om een geldige verkiezing te hebben, moeten voldoende studenten, academici en leden van het administratief en technisch personeel hun stem uitbrengen.

Campagne voeren voor haar herverkiezing is niet de eerste prioriteit van rector Caroline Pauwels. Het zo goed mogelijk verzekeren van de continuïteit van onderwijs, onderzoek en dienstverlening vraagt nu de meeste aandacht. Maar het is wel van belang dat haar nieuwe beleidsplan wordt uitgelegd bij zoveel mogelijk VUB’ers en medewerkers van het UZ Brussel. Vandaar het initiatief om alle vragen hierover te beantwoorden via online live-sessies. Studenten, academici en leden van het administratief en technisch personeelkunnen nu al hun vragen insturen. In de komende twee weken worden ze door Caroline Pauwels online beantwoord in drie live-sessies.  

“Dat ik de enige kandidaat ben, maakt het er niet gemakkelijker op. Een tegenstander dwingt je er immers toe om boven jezelf uit te stijgen. Maar wat deze verkiezing uiteraard helemaal onwezenlijk maakt, is de coronacrisis. Mijn beleidsplan was klaar voor de Covid-19 crisis uitbrak: ‘The future is a foreign country: they do things differently there’. Maar toch is het ook toepasselijk bij deze crisis: na corona zal niets hetzelfde zijn. Laten we dat vooral als een uitdaging en opportuniteit zien om - ondanks de moeilijkheden die ongetwijfeld zullen volgen - de wereld beter en rechtvaardiger te maken. Meer in overeenstemming met de waarden van de Verlichting, die ook de waarden van de VUB zijn.” aldus rector Caroline Pauwels in een bericht aan alle studenten en personeelsleden.

Programma online vragensessies

  • Donderdag 23/4 van 13u30 tot 14u30 – personeel Nederlands
  • Maandag 27/4 van 16u00 tot 17u  – studenten Nederlands
  • Woensdag 29/4 van 9u30 tot 10u30  – Studenten en personeel voertaal Engels

De verkiezing start op maandag 20 april en loopt tot en met 4 mei 2020. Stemmen gebeurt volledig elektronisch met e-voting via een beveiligd stemsysteem. Elke kiesgerechtigde ontvangt een e-mail met een unieke toegangscode om de stem uit te brengen. Op 5 mei worden de resultaten bekend gemaakt.

Het mandaat van VUB-rector start aan het begin van het volgende academiejaar in september, duurt vier jaar en is eenmaal hernieuwbaar. Voor Caroline Pauwels zou het dus het tweede en laatste mandaat zijn.

 

www.vub.be/rectorverkiezing

 

Meer info

Contacteer woordvoerder Sicco Wittermans voor meer informatie en interviews.

 

CO
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel