VUB-rector Caroline Pauwels wordt gast-curator Theater Aan Zee 2020

VUB-rector Caroline Pauwels wordt gast-curator Theater Aan Zee 2020

Verwondering wordt haar thema voor TAZ 2020

VUB rector Caroline Pauwels wil als gast-curator van de volgende editie van TAZ in de zomer van 2020 een ode aan de verwondering brengen.

Wetenschappers delen verwondering met artiesten en kunstenaars. Verwondering geeft het leven kleur, stuwt ons voort en maakt dat we onze talenten ontplooien en grenzen verleggen. Als er geen verwondering meer is, wordt alles grijs en liggen ontgoocheling, gelatenheid en wanhoop op de loer. Ik houd van wetenschap en van kunst. Net als wetenschap opent de theaterkunst vensters op de wereld en zijn ze het beste middel tegen blikvernauwing,” aldus Caroline Pauwels.

 

Op TAZ 2020 wil Caroline Pauwels twee inzichten samenleggen: de verwondering over het feit dat individuen het verschil kunnen maken en de verwondering over het geheel dat maar kan zijn dan de som van de delen: “in het theater treden mensen buiten zichzelf en worden ze één met de groep. We hebben nood aan collectieve momenten waarbij we opgaan in een groep om samen met anderen spanning te delen, samen te lachen of triest te worden. In een wereld waar zoveel ons scheidt of uit elkaar drijft, brengt theater ons samen”.

Het motto van Caroline Pauwels voor TAZ 2020 wordt ‘amor mundi’. Het geloof dat mensen onlosmakelijk met elkaar en met de natuur verbonden zijn en elkaar nodig hebben om mens te worden.

Caroline Pauwels is sinds 1989 verbonden aan de vakgroep Communicatiewetenschappen van de VUB, waarvan ze tot 2016 ook voorzitter was. Ze specialiseerde zich in de Europese en nationale mediabeleidsproblematiek en de economie van de mediasector. In 2000 werd ze directeur van het onderzoekscentrum SMIT, een onderzoekscentrum dat zich verdiept in de studie van informatie- en communicatietechnologieën, vanuit een sociaal-wetenschappelijk, interdisciplinair en ethisch perspectief. SMIT telt momenteel meer dan 90 onderzoekers en maakt deel uit van het Vlaams Strategisch OnderzoeksCentrum Imec. Ze is de bezieler van Difference Day, een jaarlijks op 3 mei terugkerend internationaal evenement in Bozar rond vrijheid van pers en meningsuiting.  Daarnaast zetelt ze in verschillende raden van bestuur en was ze ook regeringscommissaris bij de VRT. Sinds 2016 is ze rector van de VUB.

 

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel