VUB-rector Caroline Pauwels spreekt met Ilja Leonard Pfeijffer over waarheid

VUB-rector Caroline Pauwels spreekt met Ilja Leonard Pfeijffer over waarheid

Donderdag 4 maart 2021 20u00 door Huis voor Kunst & Wetenschap Pilar

2020 was onmiskenbaar het jaar waarin complotdenken, algoritmes en polarisering in het volle licht samenkwamen. Tijdens Pilar ASAP - The Echo Edition richten wij de schijnwerpers op datgene wat zo belangrijk is in al deze fenomenen: waarheid. De avond start met een keynote van Ilja Leonard Pfeijffer over het belang van waarheid in 2021. Aansluitend gaat rector Caroline Pauwels met Pfeijffer in gesprek. Je kan het programma integraal volgen via onze Facebookpagina.

www.facebook.com/pilarbrussels

Ilja Leonard Pfeijffer is dichter en schrijver. Hij heeft zich onderscheiden in zo goed als alle denkbare genres en wordt erkend als een van de dwingendste stemmen in de hedendaagse Nederlandse literatuur. Hij heeft meer dan veertig titels op zijn naam, waaronder poëzie, romans, korte verhalen, toneelteksten en essays. In 2014 brak werd hij bekroond met de Libris Literatuurprijs voor zijn boek La Superba. Behalve een ode aan Genua en zijn bewoners, is La Superba in de eerste plaats een indrukwekkende ode aan de verbeelding. Eind 2018 verscheen zijn grote roman Grand Hotel Europa over liefde in tijden van massatoerisme, Europese identiteit, nostalgie en het einde van een tijdperk. Het boek ging al meer dan 200.000 keer over de toonbank en de vertaalrechten werden aan 20 landen verkocht. Zijn meest recente werk Quarantaine is een bundeling van het vrijwel live verslag voor de kranten over corona vanuit het zwaar getroffen Noord-Italië tijdens de eerste maanden van de pandemie.

Prof. dr. Caroline Pauwels is in het academiejaar 2020-2021 gestart aan de tweede termijn als rector van de Vrije Universiteit Brussel. Ze studeerde filosofie en communicatiewetenschappen en is sinds 1989 verbonden aan de vakgroep communicatiewetenschappen. Ze promoveerde in 1995 op een onderzoek dat zich toespitste op het audiovisueel beleid van de Europese Unie (EU). Aansluitend hierop heeft ze zich gespecialiseerd in Europese en nationale mediabeleidsproblematiek en de economie van de mediasector. Van 2000 tot 2016 was Caroline Pauwels directeur van het onderzoekscentrum SMIT (iMinds / IMEC). Ze kreeg in 2014 de binnenlandse Francqui leerstoel van de Universiteit van Gent en tussen 2012 en 2016 was ze houder van de Jean Monnet Chair. Bijkomend zetelt of zetelde ze in verschillende raden van bestuur, functioneerde ze tot voor kort als regeringscommissaris bij de VRT en is ze lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten.

 

Pilar

Pilar is een open, artistiek laboratorium in Brussel, gelegen aan de VUB. Een steunzuil voor en door jongeren. Een huis waarin de kruisbestuiving tussen kunst & wetenschap en ondernemerschap een plaats krijgt. Een proeftuin waar talentontwikkeling centraal staat. Pilar presenteert, experimenteert, broedt, creëert, onderzoekt, mengt, versmelt en betrekt. https://pilar.brussels/nl/over-pilar

CO
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel