VUB-professoren maken scholieren warm voor kritisch denken met scholentournee door Vlaanderen

VUB-professoren maken scholieren warm voor kritisch denken met scholentournee door Vlaanderen

De Vrije Universiteit Brussel lanceert haar eerste editie van de 'PACT School Tour’. Deze zal plaatsvinden begin 2024, maar scholen kunnen zich nu al inschrijven.  De deelnemende scholen krijgen dan het bezoek van een VUB-professor die de scholieren van de derde graad en hun ouders een gastles geeft rond een actueel boeiend thema waarin kritisch denken centraal staat. PACT staat immers voor de Pauwels Academy of Critical Thinking die de maatschappelijke dialoog op basis van kritisch denken wil promoten en versterken. Met deze wisselwerking tussen studenten, wetenschappers en de brede samenleving wil PACT de kritische zin van mensen en in het bijzonder jongeren aanscherpen.

Tijdens de ‘PACT School Tour’ gaan gerenommeerde professoren zoals Jan Danckaert (rector VUB), Karen Celis (professor politieke wetenschappen), Dirk Devroey (decaan van de faculteit geneeskunde en farmacie) en Pieter Cornu (assistent professor faculteit geneeskunde en farmacie) op tournee door Vlaanderen en bezoeken ze in de eerste plaats de humaniora waar ze zelf nog school liepen samen met andere scholen uit hun regio. Zo wil de VUB scholieren uit het voorlaatste en laatste jaar middelbaar en hun ouders een goed beeld geven over studeren aan de universiteit en de manier waarop de VUB dat op een kritische en verrijkende manier doet in de hoofdstad van ons land én Europa.

De Vrije Universiteit Brussel is een Urban Engaged University. Wij willen de motor zijn van verandering in de wereld. Dat doen we samen met de studenten, professoren, wetenschappers en alle VUB-medewerkers door kritisch onze kennis in vraag te durven stellen om zo tot nieuwe inzichten en oplossingen te komen. Met PACT dagen we iedereen uit om zichzelf en het eigen denken aan een kritisch onderzoek te onderwerpen. Met onze tournee door Vlaanderen gaan we tot bij de jongeren die volgend schooljaar een belangrijke keuze maken voor hun verdere toekomst. We willen hen inspireren om niet louter te studeren om een diploma te halen, maar ook om hun levensdoel te ontdekken tijdens hun hogere studies. De VUB biedt hen hierbij een uitstekende voedingsbodem waar kritisch talent zich verder kan ontwikkelen,” aldus Jan Danckaert, rector van de VUB.

 

Iedere humaniora in Vlaanderen en Brussel kan deelnemen aan dit initiatief en zich inschrijven via:


Sam Jaspers
Sam Jaspers Perscontact wetenschap & onderzoek

 

 

CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel