VUB-prof Rose Njemini: "Beweging is het krachtigste medicijn voor gezond ouder worden"
Professor Dr. Rose Njemini, expert in biologische veroudering aan de Vrije Universiteit Brussel,treedt toe tot de Koninklijke Academie voor Geneeskunde
Veroudering gaat gepaard met chronische laaggradige ontsteking, wat bijdraagt aan aandoeningen zoals diabetes, hartziekten en neurodegeneratie. "Naarmate we ouder worden, verzwakt ons immuunsysteem en hopen senescente cellen zich op, wat ontstekingen triggert," legt professor Njemini uit. Haar onderzoek benadrukt dat krachttraining deze processen tegengaat via de activering van verschillende mechanismen, waaronder myokinen en stress-eiwitten die de celweerbaarheid en immuunfunctie versterken.
Uit professor Njemini’s studies blijkt dat ouderen die drie keer per week krachttraining doen, een verschuiving ervaren van pro-inflammatoire naar anti-inflammatoire reacties, naast een toename in spiermassa. "Sterkere spieren betekenen meer mobiliteit, onafhankelijkheid en een grotere weerstand tegen chronische aandoeningen," zegt ze.
Met meer dan 25 jaar onderzoekservaring zal professor Njemini als lid van de Koninklijke Academie adviseren over veroudering en gezondheidsbeleid, met een sterke nadruk op de cruciale rol van krachttraining bij het voorkomen van leeftijdsgerelateerde ziekten. Ze pleit ervoor om beweging als een fundamenteel onderdeel van ouderenzorg te erkennen. "Krachttraining zou dezelfde prioriteit moeten krijgen als medicatie bij het beheersen van ouderdomsziekten. Zelfs mensen in hun tachtigste levensjaar kunnen met de juiste aanpak spierkracht herwinnen," besluit professor Njemini.
Over Prof. Dr. Rose Njemini
Prof. Dr. Rose Njemini is moleculair bioloog en biochemicus, gespecialiseerd in veroudering en immunologie. Ze is vicevoorzitter van het onderzoeksprogramma Master in Gerontologische Wetenschappen aan de VUB en sinds 2024 lid van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde.
https://fria.research.vub.be/en/rose-njemini