VUB-prof Pieter-Paul Verhaeghe in Vlaams expertencomité tegen discriminatie

VUB-prof Pieter-Paul Verhaeghe in Vlaams expertencomité tegen discriminatie

Experten zullen monitoringsysteem tegen discriminatie oprichten

De Vlaamse regering heeft vrijdag de experts gekozen die een onafhankelijk en academisch “monitoringsysteem” tegen discriminatie op poten moeten zetten. Het monitoringsysteem zal worden toegepast op de Vlaamse overheid en worden aangeboden aan de lokale besturen. In het expertencomité zit ook professor Pieter-Paul Verhaeghe, socioloog verbonden aan de onderzoeksgroep Interface Demography van de Vrije Universiteit Brussel en gespecialiseerd in discriminatie. De conclusies van het comité worden eind november verwacht.

Verhaeghe heeft jaren ervaring in het meten en tegengaan van discriminatie op de woningmarkt en deed onderzoek naar discriminatie op de woningmarkt van Gent, Antwerpen, Mechelen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Hij is als promotor ook betrokken bij het SBO-project EdisTools dat de onderliggende mechanismen van discriminatie wil onderzoeken op de woning- en arbeidsmarkt, in het onderwijs en in de gezondheidszorg. Hij pleitte reeds herhaaldelijk voor het gebruik van praktijktesten op de woning- en arbeidsmarkt. “Praktijktesten zijn zeker geen wonderoplossing, maar wel een goed instrument om discriminatie objectief vast te stellen, te sensibiliseren en indien nodig bij een minderheid van makelaars en verhuurders ook te bestraffen”, aldus Verhaeghe.

Voor meer info over zijn onderzoek en visie, zie zijn persoonlijke website: https://pieterpaulver.wordpress.com/

contact:

Pieter-Paul Verhaeghe

Pieter-Paul.Verhaeghe@vub.be

0473 86 53 75

ES
Contacteer ons
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel