VUB-prof Paul Wylleman uitgenodigd als visiting professor sportpsychologie aan Loughborough University (UK)

VUB-prof Paul Wylleman uitgenodigd als visiting professor sportpsychologie aan Loughborough University (UK)

De sportwereld beleeft een interessante periode. Sinds afgelopen Olympische en Paralympische Spelen ligt de focus niet langer enkel en alleen op de sportieve prestaties van de atleten, maar is er ook meer aandacht voor welzijn van de topsporters, van hun coaches, hun team en omgeving. Voor VUB-collega Paul Wylleman, verbonden aan faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie en de faculteit Psychologie en Educatieve wetenschappen , is dit geen nieuw gegeven. Zowel in zijn wetenschappelijke onderzoeken als tijdens zijn academische en professionele carrière legt Paul de nadruk op (sport)psychologie. Zo was hij vorig jaar nog aanwezig als teampsycholoog op de Olympische Winterspelen te Tokyo, al reikt zijn inzet op Olympisch/Paralympisch niveau nog veel verder.

Omwille van zijn expertise werd Paul uitgenodigd door de School of Sport, Exercise and Health Sciences (SSEHS) van de Lougborough University (LU) om als ‘visiting professor’ op te treden. LU behoort tot de wereldtop op vlak van (top)sportwetenschappen en ze herbergen een grote populatie topsporters/topsportstudenten op hun campus. Tot 31 juli 2025 zal Paul de LU-studenten onderwijzen in de sportpsychologie en deel uitmaken van het LU onderwijsteam

Pauls takenpakket bestaat echter uit meer dan louter doceren. Hij zal eveneens meewerken aan wetenschappelijk onderzoek rond topsport en mentale gezondheid; high performance omgevingen; Olympische voorbereidingen; talentontwikkeling, etc. Ook enkele leadership/influence-projecten vanuit zijn ervaringen als Head of Performance Behaviour en teampsycholoog komen aan bod. Een vervolg op de 'LU 'Experts in Sports' podcast' is alvast een van de mogelijkheden. De podcast uit een vorig werkbezoek kan je hier beluisteren.

Meer informatie over de onderzoeksactiviteiten van Loughborough University vind je hier.

Aan de Vrije Universiteit Brussel doceert professor Paul Wylleman onder andere sportpsychologie, mentale training en begeleiding en high-performance management en verricht er onderzoek naar de ontwikkeling van de topsportcarrière, de duale carrière studie en topsport, mentale begeleiding van talentvolle en topatleten en de kwaliteit van topsportpsychologische begeleiding. Met zijn onderzoeksgroep verricht hij onderzoek voor onder andere het IOC, WADA en de Europese Commissie.

Wylleman is er tevens hoofd van de dienst Topsport en Studie die al meer dan 30 jaar topsporters begeleidt bij het combineren van hun universitaire studie met hun topsport.

LK
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel