VUB-prof. Loots ontvangt Prijs voor Mensenrechten 2019 voor reddingsmissies Belgische IS-kinderen

VUB-prof. Loots ontvangt Prijs voor Mensenrechten 2019 voor reddingsmissies Belgische IS-kinderen

7 december 2019 – 17u – VUB – Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus – Aula QA – Pleinlaan 2, 1050 Brussel

Aanstaande zaterdag reikt de Liga voor Mensenrechten haar “Prijs voor Mensenrechten” uit aan kindertherapeut en professor Psychologie aan de VUB Gerrit Loots. Hij krijgt deze voor zijn hulp aan kinderen van Belgische IS-strijders die nog vastzitten in het conflictgebied. Prof. Loots deelt de prijs met Jihad van de Moeders.

De terugkeer van Syriëstrijders en hun gezinnen naar ons land is al maandenlang het onderwerp van verhit politiek en maatschappelijk debat. De laatste jaren reisde prof. Loots meermaals met oorlogsverslaggever Rudi Vranckx naar verschillende vluchtelingenkampen in Syrië en Irak om de kinderen te onderzoeken en nodige medische zorgen toe te dienen. Hij is daarnaast ook een felle pleitbezorger van de repatriëring van deze IS-kinderen naar België.

De Liga voor Mensenrechten lauwert prof. Loots en de Jihad van de Moeders nu met de Prijs voor Mensenrechten voor hun strijd voor kinder -en mensenrechten. De organisatie reikt de prijs ieder jaar uit in aanloop naar Human Rights Day (10 december) aan mensen die zich actief hebben ingezet voor de mensenrechten.

Hij deelt de prijs met Jihad van de Moeders. Dat is een collectief van moeders van Syriëstrijders dat steun biedt aan families van Syriëgangers en werkt rond deradicalisering bij jongeren.

Kati Verstrepen, voorzitter Liga voor Mensenrechten, over de prijs voor Gerrit Loots en Jihad van de Moeders: “Zij brengen de menselijkheid terug in een debat dat hevig gepolariseerd wordt en verdedigen een principieel standpunt gebaseerd op mensen- en kinderrechten”, verklaart Liga-voorzitter Kati Verstrepen.

U bent van harte welkom op de overhandiging van de Prijs voor Mensenrechten van 2019 op zaterdag 7 december aan prof. Loots en Jihad van de Moeders door Rudi Vranckx. Voor en na de ceremonie kan u uiteraard spreken met de laureaten. Komt u langs? Geef dan gerust een seintje aan Sicco Wittermans, VUB persrelaties ([email protected] of 02/629 21 37).

Programma

17u – Onthaal

17u30 – Start programma

  • Verwelkoming door Kati Verstrepen (Voorzitter Liga voor Mensenrechten)
  • Laudatio door Rudi Vranckx (VRT journalist) en prijsoverhandiging door Hans Claus
  • Panelgesprek met professor Gerrit Loots (VUB professor), Nabila Mazouz (oprichtster Jihad van de Moeders), Najat, Saliha en Sara (familieleden Syriëstrijders), gemodereerd door Maud Vanwalleghem (directeur Liga voor Mensenrechten)
  • Performance door Cirkus in Beweging
  • Bijdrage door regeringslid
  • Bijdrages door Caroline Vrijens (Vlaams Kinderrechtencommissaris) en Bernard De Vos (Délégué général aux droits de l’enfant Wallon)

19u – Receptie en tentoonstelling

 

Meer info

Gerrit Loots, 0476 97 33 31

Contacteer ons
Sicco Wittermans Woordvoerder VUB
Sicco Wittermans Woordvoerder VUB
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel