VUB-prof Karen Celis formuleert antwoorden op slechte politieke vertegenwoordiging van vrouwen

VUB-prof Karen Celis formuleert antwoorden op slechte politieke vertegenwoordiging van vrouwen

Boekvoorstelling “Feminist Democratic Representation” – 13/11/2020 – 17u – Facebook Live

Beste journalist,

Op vrijdag 13 november stellen prof. dr. Karen Celis (VUB) en prof. Sarah Childs (University of London) hun nieuwe publicatie “Feminist Democratic Representation” voor. Met dit boek, uitgegeven door het prestigieuze Oxford University Press, formuleren ze aan de hand van actuele thema’s zoals abortus, de burkini, prostitutie, concrete antwoorden op de blijvende politieke ondervertegenwoordiging van vrouwen.

“Vrouwenstemrecht en genderquota waren de eerste stappen in de realisatie politieke gelijkheid tussen mannen en vrouwen . Maar het is ondertussen duidelijk dat dit niet volstaat. ‘Feminist Democratic Representation’ stelt de volgende stap voor. In het boek herdenken Sarah en ik wat de vertegenwoordiging van vrouwen in al hun diversiteit moet inhouden, en dat is veel meer dan enkel meer vrouwen in de politiek. We introduceren een nieuw type vertegenwoordigers die twee cruciale rollen te vervullen hebben: de verkozen vertegenwoordigers informeren én ter verantwoording roepen. Op die manier komen hechtere relaties tussen vrouwen en de formele politieke instellingen tot stand. We illustreren het belang daarvan aan de hand van een aantal actuele politieke thema’s: de burkini, prostitutie, abortus en Marine Le Pen. Een beetje tegen de trend van vandaag in pleiten we dus niet voor minder vertegenwoordigers, maar voor meer, en vooral betere vertegenwoordigers.”, aldus prof. Celis.

U bent van harte welkom op de digitale boekvoorstelling op vrijdag 13/11 om 17u. U kan uw aanwezigheid aanmelden op de facebookpagina of indien u een interview vooraf wenst met prof. Celis: bij de VUB-persrelaties via 0473/96 41 37 of sicco.wittermans@vub.be

Het evenement vindt plaats in het Engels.

Voor meer informatie, contacteer:

Karen Celis
karen.celis@vub.be
0494 99 52 39

ES
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel