VUB prof bakt zoete broodjes
“Brood – Een geschiedenis van bakkers en hun brood”
In het midden van de 19de eeuw werd een derde van de gezinsuitgaven aan brood besteed. Brood leverde ook meer dan de helft van de dagelijkse calorieën. Vandaag is dit nog maar 0,8 procent van de gezinsuitgaven en 12 procent van de dagelijkse calorieën. Veranderingen in landbouw, transport, productie, beleid en consumptie verklaren deze cijfers.
Scholliers onderzocht de geschiedenis van het brood —de geschiedenis van alles— en zette de verschillende bepalende momenten en hun actoren in kaart: van de prijsrevolutie rond 1890 die voor betaalbaar en zuiver wit brood zorgde tot de smaakrevolutie rond 1990 die voor betaalbaar en gezond bruin brood zorgde. Hij bestudeert broodeters, bakkers en overheden. Hij vertelt over broodprijzen, broodconsumptie, winstmarges, frauderende bakkers, heteluchtovens, additieven, nachtarbeid, broodfabrieken, lonen, wetgeving en nog veel meer. Tot slot huldigt Scholliers de kleine (thuis-)bakker die elke dag smakelijk en gezond brood op tafel zet.
Contact:
Peter Scholliers
0475 97 85 61
Brood verschijnt eind januari 2021
https://www.uitgeverijvrijdag.be/product/3225550/brood-pre-order