VUB prof bakt zoete broodjes

VUB prof bakt zoete broodjes

“Brood – Een geschiedenis van bakkers en hun brood”

In onze contreien draaide lang alles om brood. In Brood– Een geschiedenis van bakkers en hun brood doorloopt VUB historicus Peter Scholliers vele bepalende momenten en actoren, want zo stelt Scholliers: “De geschiedenis van het brood is in feite de geschiedenis van álles.”

In het midden van de 19de eeuw werd een derde van de gezinsuitgaven aan brood besteed. Brood leverde ook meer dan de helft van de dagelijkse calorieën. Vandaag is dit nog maar 0,8 procent van de gezinsuitgaven en 12 procent van de dagelijkse calorieën. Veranderingen in landbouw, transport, productie, beleid en consumptie verklaren deze cijfers. 

Scholliers onderzocht de geschiedenis van het brood —de geschiedenis van alles— en zette de verschillende bepalende momenten en hun actoren in kaart: van de prijsrevolutie rond 1890 die voor betaalbaar en zuiver wit brood zorgde tot de smaakrevolutie rond 1990 die voor betaalbaar en gezond bruin brood zorgde. Hij bestudeert broodeters, bakkers en overheden. Hij vertelt over broodprijzen, broodconsumptie, winstmarges, frauderende bakkers, heteluchtovens, additieven, nachtarbeid, broodfabrieken, lonen, wetgeving en nog veel meer. Tot slot huldigt Scholliers de kleine (thuis-)bakker die elke dag smakelijk en gezond brood op tafel zet.

Contact:

Peter Scholliers

Peter.scholliers@vub.be

0475 97 85 61

 

Brood verschijnt eind januari 2021
https://www.uitgeverijvrijdag.be/product/3225550/brood-pre-order 

https://youtu.be/ImIEnVIelF0

 

LW
Contacteer ons
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel