VUB-prijs voor maatschappelijke valorisatie voor Luc De Vuyst en Pieter Ballon

VUB-prijs voor maatschappelijke valorisatie voor Luc De Vuyst en Pieter Ballon

150.000 euro voor elke laureaat

Dit jaar reikt de Vrije Universiteit Brussel haar Prijs voor Maatschappelijke Valorisatie uit aan Pieter Ballon en Luc De Vuyst. De prijs wordt sinds 2012 uitgereikt door de onderzoeksraad van de VUB aan onderzoekers die door hun engagement en gedrevenheid een sterke maatschappelijke uitstraling hebben. Aan de prijs is een som verbonden van 150.000 euro voor elke laureaat.

Professor Luc De Vuyst is gewoon hoogleraar in de industriële microbiologie en voedingsbiotechnologie. In 1994 richtte hij aan de VUB de onderzoeksgroep IMDO op, waar hij tot op vandaag hoofd van is. IMDO’s onderzoek spitst zich onder meer toe op spontane fermentatieprocessen, in het bijzonder zuurdesem, vlees, cacao, koffie, groenten en zure bieren, alsook op de ontwikkeling van functionele starterculturen om die processen beter te sturen. Professor De Vuyst behoort volgens Thomson Reuters sinds 2014 tot de top 1%-onderzoekers van zijn domein. Hij is ook vicedecaan van de Faculteit Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen en heeft nog talloze andere bestuursfuncties.

Professor Pieter Ballon is directeur van de onderzoeksgroep SMIT (Studies on Media, Innovation and Technologies). In 2017 werd hij aangesteld als allereerste ambassadeur Brussel Smart City. Hij is ook de internationaal secretaris van het European Network of Living Labs. Sinds 2009 doceert hij Communicatiewetenschappen aan de VUB.

Naar aanleiding van deze prijs organiseerde Crosstalks een interdisciplinaire en feestelijke Entr’Actewaarbij de laureaten elk vijf gasten uitnodigden die hen op de een of andere manier inspireren of beïnvloeden. Entr’Acte is een alternatie van gesprekken, beeld en muziek.

In 2012, onder leiding van toenmalig rector Paul De Knop, besliste de Onderzoeksraad van de Vrije Universiteit Brussel om naast financiering voor fundamenteel onderzoek ook geld vrij te maken voor onderzoek met een sterke maatschappelijke impact of een bijzondere wetenschappelijke uitstraling. De prijs staat gelijk aan een geldprijs ter waarde van 150 000 euro, die voor één of meerdere onderzoeksprojecten gebruikt kan worden.

Contacteer ons
Sicco Wittermans Woordvoerder, Persrelaties VUB
Sicco Wittermans Woordvoerder, Persrelaties VUB
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel