VUB plant bomen met opbrengst elektronisch afval

VUB plant bomen met opbrengst elektronisch afval

VUB neemt deel aan campagne ‘Bos voor iedereen’ van Natuurpunt

Samen met Natuurpunt plant de Vrije Universiteit Brussel vandaag, zondag 24 november, tussen 10u30 en 15u in de Edegemse Beekvallei 88 bomen of 6 hectare bos. De bomen zijn een donatie van de firma Out of Use voor het recycleren van de e-waste van de VUB. De recyclage van e-waste kadert in de politiek van de VUB om een radicaal duurzame universiteit te worden.

 

De VUB werkt samen met de firma Out of Use voor het inzamelen van elektronisch afval, de veilige verwijdering van data en de verwerking op een milieu- en sociaal verantwoorde manier, met een volledige dessemblage in België. Na volledige dataverwijdering en destructie wordt bij elke toestel onderzocht of het voor hergebruik geschikt is of dat het volledig gerecycleerd zal worden. Dit jaar waren dat 31 laptops, 32 PC's, 15 niet-herbruikbare gsm’s en 21 servers. Dit geeft een totaal van 88 bomen.

Danny Vijverman, ICT- system engineer Vrije Universiteit Brussel: “2018 was het eerste jaar dat de VUB samenwerkte met de firma Out of Use voor de recyclage van e-waste. De ICT-dienst nam toen het voortouw. Dit jaar hebben het VUB-greenteam en de ICT-dienst de handen in elkaar geslagen en  hebben verschillende diensten, verdeeld over beide campussen, e-waste ingezameld voor dit project.

 

Duurzaam materialenbeheer en circulair aankopen zijn kerndoelstellingen binnen de duurzame bedrijfsvoering van de VUB. Voor de universitaire gemeenschap is het dé prioriteit na een energie-efficiënte infrastructuur. Rebecca Lefevere, duurzaamheidscoördinator Vrije Universiteit Brussel:  “Alle onze materiaalstromen verduurzamen door circulair aan te kopen, onze totale hoeveelheid afval reduceren en ons aandeel restafval reduceren tot quasi nul. Dat moet de ultieme doelstelling zijn van een radicaal duurzame universiteit die haar CO2-afdruk wil verkleinen.”

 

Contact:

Danny Vijverman

ICT system engineer

0479 693397

 

Rebecca Lefevere

Duurzaamheidscoördinator

0486 497338

 

Organisatie: Natuurpunt Oude Spoorweg & Natuurpunt Zuidrand, edegemse.beekvallei@zuidrand.be

www.bosvooriedereen.be

 

 

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel