VUB-pioniers zijn al veertig jaar voorlopers in de Artificiële Intelligentie

VUB-pioniers zijn al veertig jaar voorlopers in de Artificiële Intelligentie

Het AI-lab aan de VUB bestaat 40 jaar. De Brusselse universiteit is al die tijd een koploper geweest in de materie. In de revolutionaire decennia van de jaren '80 en '90 werden complexe natuurverschijnselen gezien als zelforganiserende dynamische systemen, wat leidde tot een opkomende wetenschap van complexe systemen en de noodzakelijkheid van computers. Hoe zitten tornado’s in elkaar, kan je voorspellen wat een rivier zal doen als er meer water is? ​ Hoe zijn mierenkolonies, chemische oscillaties, zebrahuidpatronen en meer van die complexe dingen georganniseerd. De studie van die hoogst ingewikkelde systemen werd een integraal onderdeel van de AI-benadering.

"Voor velen klinkt AI als een mysterieuze machine die stilaan zelf zijn doen en laten zal reguleren”, zegt VUB-Professor wiskunde Ann Dooms.Om eventuele bezorgdheden daarover weg te nemen, moet je teruggaan naar de kern van de zaak: AI is een ode aan de natuur in de taal van de wiskunde.”

“AI is niet alleen technologie”, zegt VUB-Professor en AI-pionier Luc Steels.”Het is ook een wetenschap die fundamentele vragen onderzoekt over de menselijke geest en hoe groepen van mensen samenwerken, ondersteund door informatiesystemen."

"Binnen de AI-onderzoekswereld spreken we over zomers en winters”, aldus Nowé, “maar nu beleven we een echte hittegolf. Gelukkig kunnen we bouwen op 40 jaar ervaring om overheden, de bedrijfswereld en burgers doorheen deze hype te loodsen."

In het kader van 40 jaar AI-Lab organiseert de VUB de expo Wetenschap aan de rand van de chaos: De AI avant-garde in de jaren tachtig en negentig. De tentoonstelling, onder curatorschap van prof. Luc Steels, bevat video's van interviews met pioniers als Nobelprijswinnaars Christian de Duve en Roger Penrose, en met wiskundigen zoals Benoit Mandelbrot. Ze belicht onderzoekers die zelforganisatie toepassen in diverse vakgebieden. De invloed van die ideeën op kunstmatige intelligentie en kunstmatig leven wordt getoond met gesprekken met Francisco Varela en anderen, er zijn '90’s robots, zoals LEGO-voertuigen en AIBO-robots. Het geheel wordt aangevuld met klassieke boeken uit de Koninklijke Bibliotheek over onderwerpen als het zonnestelsel en hersennetwerken

Praktisch

De pop-up opende op maandag 18 december en sluit op vrijdag 22 december om 15u. Toegang is gratis dankzij de samenwerkingen tussen VUB en KBR. Pers is welkom vandaag, dinsdag 19 december om 17u.

Locatie: Koninklijke Bibliotheek (KBR), Kunstberg 28, 1000 Brussel

Contact:

Anca Stefana Florea: anca.florea@vub.be +32 473 84 49 93

 


Frans Steenhoudt
Frans Steenhoudt Perscontact wetenschap en onderzoek

 

IR
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel