VUB palmt Domein Hofstade in om massaal te stappen tegen kanker

VUB palmt Domein Hofstade in om massaal te stappen tegen kanker

Grote actie ten voordele van Paul De Knop Fonds voor immunotherapie

Op zondag 13 oktober zakken medewerkers en sympathisanten van de Vrije Universiteit Brussel massaal af naar het domein van Sport Vlaanderen in Hofstade om er deel te nemen aan Stap-voor-Stap tegen kanker. Op het programma van deze familiedag staan begeleide wandelingen, een brunch, een bezoek aan het sportmuseum en tal van andere sportieve activiteiten voor jong en oud. De opbrengst van deze happening gaat integraal naar het VUB-UZB Paul De Knop Fonds dat onder meer onderzoek naar  immunotherapie, een veelbelovend wapen tegen kanker, financiert. 

Er zijn momenteel al 500 inschrijvingen voor Stap-voor-Stap tegen kanker. Naast twee geanimeerde wandelingen van 3,5 of 5 km langs de mooie vijvers van Hofstade, is er ook een heus activiteitendorp voorzien waar de deelnemers onder andere beachgames, volleybal, voetbal en tal van volkssporten kunnen spelen en ontdekken. En voor de allerkleinsten is er een groot springkasteel. Om de innerlijke mens te sterken, worden er naast de brunch ook nog allerlei hapjes en drankjes voorzien. 

Dit initiatief wordt georganiseerd ten voordele van het VUB-UZB Paul De Knop Fonds voor Immunotherapie. Het fonds draagt de naam van de vorige rector van de VUB, die vlak voor het einde van zijn rectorschap, nu een goede drie jaar geleden, vernam dat hij aan leukemie en huidkanker lijdt. Samen met oncoloog Bart Neyns van UZ Brussel werd besloten tot immunotherapie, die succesvol bleek. Bij immunotherapie wordt het lichaamseigen immuunsysteem ingeschakeld om kankercellen te bestrijden. Om ook andere patiënten toegang te geven tot deze behandeling, richtte de Knop in 2018 het Paul De Knop Fonds op dat wetenschappelijk onderzoek naar immuuntherapie wil financieren en kankerpatiënten financieel tracht te ondersteunen. 

“Immunotherapie vergroot de overlevingskansen van kankerpatiënten aanzienijk. Sinds kort wordt de behandeling voor een groot deel terugbetaald door de ziekteverzekering. Maar er zijn nog altijd patiënten die uit de boot vallen, bijvoorbeeld wannneer ze kampen met een gecombineerde kanker. Ook voor hen wil het Paul De Knop Fonds het verschil maken, want zo’n behandeling is bijzonder duur: 250.000 euro per jaar. Om dat te realiseren, kunnen we alle steun gebruiken. Wie zondag nog een gaatje heeft in zijn agenda, is dan ook meer dan welkom,” vertelt Veerle De Bosscher, professor aan de VUB in Sportbeleid en Management en trekker van het initiatief.

Noot voor de pers:
U bent van harte welkom op Stap-voor-Stap tegen kanker nu zondag. U kan er spreken met oud-VUB rector Paul De Knop en de deelnemers. Gelieve uw komst te melden bij Veerle De Bosscher (+ 32 486 52 60 60) of projectleider Arno De Letter (+32 0472 23 24 71).

Praktische info 

  • Zondag 13 oktober, van 10u30 tot 16u00 (brunch tot 14u00)
  • Op het terrein van Sport Vlaanderen Hofstade
  • Prijzen: € 10 voor toegang, € 20 voor brunch (respectievelijk €5 en €10 voor jongeren onder de 12)
  • Meer info op: https://www.vub.be/events/2019/stap-voor-stap-tegen-kanker 
Contacteer ons
Veerle De Bosscher Professor Sportbeleid & Management, Vrije Universiteit Brussel
Veerle De Bosscher Professor Sportbeleid & Management, Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel