VUB opent vernieuwd datacenter

VUB opent vernieuwd datacenter

In het hart van de VUB-campus Brussels Humanities, Sciences & Engineering in Etterbeek is een vernieuwd datacenter geopend. Goed voor 100 vierkante meter binnen en nog meer ruimte buiten. “We hebben een hoeksteen gelegd voor de verdere digitalisering van zowel onderwijs en onderzoek, als van de werking zelf”, vat Chief Information Officer Henri Vanroelen samen.

Twee jaar geleden kwam de opdracht binnen om een nieuw datacenter te bouwen. Het vroegere datacenter dateerde nog van de jaren ’70 en was sterk verouderd. “Met de vernieuwing en uitbreiding van het datacentrum op de campus in Etterbeek bereiken we al een aantal mijlpalen en doelen”, zegt Chief Information Officer Henri Vanroelen. “Zo hebben we voor het eerst in bestaan van de VUB een super computer (HPC) op campus en een datacenter dat via een eigen generator verder kan werken, ook als de elektriciteit volledig weg valt. Dat laatste is belangrijk in het kader van betrouwbaarheid en continuïteit van de IT-omgeving, die onontbeerlijk is geworden voor de dagdagelijkse werking van de universiteit. Naar de toekomst toe hebben we met het datacentrum een hoeksteen gelegd voor de verdere digitalisering van zowel onderwijs en onderzoek, als van de werking zelf.”

Meerwaarde nieuw datacenter

Alle kleine serverruimtes die verspreid waren over de campus, zijn nu verhuisd naar een centrale locatie. Door die op één plaats te verzamelen, kan gevoelige dat beter beschermd en bewaakt worden.  Daarnaast is het datacenter afgestemd op de huidige werkomstandigheden. Iedereen wil kunnen werken vanop elke werkplek. VUB zet heel hard in op flexdesks en een aangepast netwerk afhankelijk van waar de eindgebruiker zich bevindt.

Safety first

Het datacenter kan volledig autonoom functioneren Er is bijvoorbeeld een noodgenerator die 24/7 blijft werken, zelfs als de hele campus zonder elektriciteit zou zitten. Daarnaast is er een gasblussingsinstallatie aangebracht die brand voorkomt zonder dat er schade wordt aangericht bij de interne data-infrastructuur. Ook de fysieke toegang tot het datacenter is streng beveiligd.

Het gehele project kostte een investering van zowat 2,7 miljoen euro. Met het vernieuwde datacenter kunnen onderzoekers zich op hun onderzoek focussen en moeten ze zich minder met IT-zaken bezig houden.

 

Bekijk de virtuele tour van het datacenter.

 

Contact

Meer info en interviews via de persrelaties van de VUB

CO
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel