VUB opent academiejaar op zes plaatsen tegelijk

VUB opent academiejaar op zes plaatsen tegelijk

Dinsdag 22 september 2020 | De Wereld Heeft Je Nodig

De wereld heeft je nodig – The world needs you, dat is het thema van de academische opening van de Vrije Universiteit Brussel. Op dinsdag 22 september 2020 zal rector Caroline Pauwels het academiejaar 2020-2021 openen. Zij zal dit doen in Ancienne Belgique. Daar zal zij ook haar plannen voor haar nieuwe rectortermijn presenteren. Even daarvoor zal in de aula Q op de VUB Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus in Etterbeek een eredoctoraat worden uitgereikt aan Koenraad Tinel en Simon Gronowski. Dit is nog maar een deel van het volledige programma, dat helemaal coronaveilig op zes locaties in Brussel plaatsvindt. We nodigen u als journalist van harte uit om het event bij te wonen.

Voor meer informatie of om beeldopnames te verkrijgen of om u in te schrijven, kunt u terecht bij de persrelaties van de VUB.

De academische opening vindt dinsdag 22 september 2020 vanaf 15 uur. Overal zal publiek aanwezig zijn - rekening houdend met de coronaregels – en op elke locatie zal een deel van de opening op het podium te zien zijn. Wat op de andere locaties gebeurt, kunnen de aanwezigen op een groot schermen volgen. Stadsmedium Bruzz zendt de academische opening live uit.

Op het programma staat in ieder geval de bekendmaking van de plannen voor de tweede termijn van rector Caroline Pauwels en natuurlijk de officiële opening van het nieuwe academiejaar.

Elke locatie staat in het teken van een ‘P’, gebaseerd op de Sustainable Development Goals van de VN: People, Planet, Prosperity, Peace, Partnership. Daar komt nog een eigen P bij, die van Poincaré. Aan de Franse filosoof Henri Poincaré ontleent de VUB haar leuze dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf.

 

Programma

ANCIENNE BELGIQUE - 15:00 - POINCARÉ.

 • Verwelkoming
 • Muzikale act: Black Box Revelation

AULA Q - 15:06 - PEACE

 • Uitreiking eredoctoraat aan Simon Gronowski en Koenraad Tinel

GROENTHEATER - 15:22 - PLANET

 • Klimaat na 2020. Panelgesprek met o.a. duurzaamheidsexpert prof. Waldo Galle en studente Hannah De Cauter (VUB GreenTeam)

PILAR - 15:33 - PARTNERSHIP 

 • Stand-up comedy act door Erhan Demirci  

KMKG JUBELPARK - 15:44 - PROSPERITY

 • Maatschappij na 2020. Panelgesprek over engagement met Lisa Jongmans, voorzitter Studentenraad en Sofiia Alieva voorzitter International Student Platform VUB

BRUSSELS HEALTH CAMPUS - 15:55 - PEOPLE

 • Gesprek over de impact van corona met Marc Noppen, CEO UZ Brussel, Dirk Devroey, decaan van de faculteit Geneeskunde en Farmacie en Hannah De Leye van het Geneeskunde Studenten Platform 

ANCIENNE BELGIQUE - 16:08 - POINCARÉ

 • Muzikale act: Black Box Revelation
 • De wereld heeft je nodig. Gesprek met rector Caroline Pauwels
 • Aansluitend gesprek met Eddy Van Gelder en Karsten De Clerck, uittredende en aantredende voorzitter van de Raad van Bestuur
 • Opening van het academisch jaar 2020-2021
CO
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel