VUB ontvangt Prix Goncourt de la nouvelle-winnaar Fouad Laroui

Schrijver komt praten over zijn 'Brusselse' roman

Op vrijdag 22 maart organiseren de opleiding Taal en Letterkunde en het Centre for Literary and Intermedial Crossings van de VUB een literaire avond met de schrijver Fouad Laroui. De auteur ontving in 2013 de prestigieuze Prix Goncourt de la Nouvelle voor zijn boek L'Étrange Affaire du pantalon de Dassoukine en is in het kader van het Franse Jaar aan de VUB momenteel writer in residence aan de universiteit. Hij zal spreken over L’insoumise de la Porte de Flandre, zijn laatste roman, die zich afspeelt in Brussel.

Fouad Laroui is een van die zeldzame vogels die niet één, maar verschillende carrières succesvol weet uit te bouwen. Behalve gevierd schrijver en journalist is hij professor aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij econometrie en milieuwetenschap doceert. En om het helemaal compleet te maken, heeft hij ook nog een ingenieursdiploma op zak, behaald aan de befaamde École Nationale des Ponts et Chaussées in Parijs.

Voor L'insoumise de la Porte de Flandre deed Laroui inspiratie op tijdens een eerdere schrijversresidentie in Brussel in 2014. Het boek vertelt het verhaal van de Molenbeekse Fatima, een jonge vrouw die, eenmaal het kanaal overgestoken, zich ontdoet van haar zwarte kleed en hijab en het leven tegemoet treedt in lichte jurk en het haar in de wind.

De literaire avond met Fouad Laroui vindt plaats in de U-Residence van de Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus van de VUB in Etterbeek, en begint om 18u30. Hij wordt gevolgd door een hapje en een drankje. De inkom is gratis, maar inschrijven is verplicht en kan hier.

Daniel Acke Professor Franse literatuur en cultuur, Vrije Universiteit Brussel
Elisabeth Bekers Professor British and Postcolonial Literature, Vrije Universiteit Brussel
Geert Goessaert Persmedewerker, Vrije Universiteit Brussel
Daniel Acke Professor Franse literatuur en cultuur, Vrije Universiteit Brussel
Geert Goessaert Persmedewerker, Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal geori├źnteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en ge├źngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.