VUB ontvangt 1,41 miljoen € voor radarzoektocht naar raadselachtige kosmische straling

VUB ontvangt 1,41 miljoen € voor radarzoektocht naar raadselachtige kosmische straling

VUB-natuurkundige Krijn de Vries zet onderzoek naar neutrino’s voort met nieuwe radartechnologie

Natuurkundige Krijn de Vries (4 april 1985) gaat met het geld van de European Research Council Starting Grant radartechnologie ontwikkelen waarmee hij ‘kosmische straling’ genaamd neutrino’s wil observeren. Recentelijk heeft het onderzoeksinstituut IceCube op de Zuidpool voor het eerst de herkomst van 1 zo’n hoogenergetisch deeltje gevonden. Met de radar zouden veel meer waarnemingen gedaan kunnen worden. Krijn De Vries werkt als onderzoeker bij de vakgroep Fysica van de Vrije Universiteit Brussel.

“Dit is een schitterend project waarmee we een van de grote raadsels van het heelal verder kunnen ontrafelen,” aldus Krijn de Vries

Neutrino's zijn spookachtige subatomaire deeltjes, onder meer afkomstig uit de meest extreme omgevingen in het heelal en kunnen na een reis van miljarden lichtjaren zelfs de aarde bereiken.

Om inzicht te krijgen in de karakteristieken van deze kosmische neutrino flux en bijgevolg ook van de mogelijke bronnen, is er behoefte aan een veel grotere hoeveelheid waarnemingen. Met de huidige IceCube detector is dit binnen afzienbare tijd niet haalbaar, waardoor andere detectiemethoden nodig zijn. Krijn de Vries: “Een uiterst interessant signaal om een zeer groot detectievolume te bekijken en meer waarnemingen te bekomen, is het radiosignaal.”

 

Innovatieve radardetectietechniek

Het RadNu project – zoals het onderzoek van Krijn de Vries is gedoopt - richt zich op de ontwikkeling van een nieuwe, innovatieve, radardetectietechniek voor het bekijken van de kosmische neutrino flux op de hoogste energieën, buiten het bereik van de huidige neutrinodetectoren. Een gedetailleerde modellering van het radarsignaal in combinatie met detectorstudies zullen leiden naar het hoofddoel van het RadNu project: de installatie van een radiodetector met de gevoeligheid om kosmische neutrino's te detecteren op de hoogste energieën. Krijn de Vries: “De detectie van deze kosmische neutrino's geeft ons een volledig nieuwe kijk op de meest energetische objecten in ons universum.”

 

European Research Council

De European Research Council (ERC) van de Europese Unie is de eerste pan-Europese organisatie voor financiering van grensverleggend onderzoek. Het doel is om wetenschappelijke topkwaliteit in Europa te stimuleren door de allerbeste, creatiefste onderzoekers te ondersteunen. Naast de ERC-Starting Grants voor jonge, startende toponderzoekers, zoals Krijn de Vries heeft ontvangen, keert het nog twee soorten financiering uit. Eentje voor onafhankelijke excellente wetenschappers ('ERC consolidator Grants'), en eentje voor  senior research leiders ('ERC Advanced Grants').

 

Meer info

Krijn de Vries, +32(0)470620587, [email protected]

Contacteer ons
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel