VUB onderzoekt impact corona op zwangere en pas bevallen vrouwen

VUB onderzoekt impact corona op zwangere en pas bevallen vrouwen

Crisisstress heeft invloed op levenskwaliteit

Een team van gezondheidswetenschappers van de vakgroep Public Health van de VUB, gynaecologen van het UZ Brussel en vroedvrouwen starten een onderzoek naar de impact van de coronamaatregelen op de levenskwaliteit van zwangere en pas bevallen vrouwen. Ze willen achterhalen in welke mate de stress, die veroorzaakt wordt door de crisis, een impact heeft op de levenskwaliteit en wat de risicofactoren daarvoor zijn. De enquête is te vinden op www.promom.be.

Enkele dagen geleden kwam in het nieuws dat een vrouw uit Brussel is bevallen met een COVID-19 infectie, die geen symptomen had, en dat baart zwangere en pas bevallen vrouwen zorgen. Dit is een voorbeeld van hoe de huidige coronacrisis voor stress zorgt bij vrouwen.

De huidige maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken hebben een impact op alle burgers, en dus ook op zwangere en pas bevallen vrouwen. Het onderzoek heeft tot doel een beter zicht te krijgen op de impact van de maatregelen op de gezondheidsgerelateerde levenskwaliteit van die vrouwen.

De vakgroep wil ook risicofactoren analyseren die hierop invloed hebben. Dit is van belang, omdat er bij nieuwe opflakkeringen van het virus dan in het beleid rekening mee kan worden gehouden.

Vrouwen die momenteel zwanger zijn of die in de voorbije drie maanden zijn bevallen mogen deelnemen. Het invullen duurt niet langer dan 10 minuten en de vragenlijst is beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels: www.promom.be.

De vragenlijst werd ontwikkeld door onderzoekers uit de vakgroep Public Health van de Vrije Universiteit Brussel (dr. Maaike Fobelets, Prof. dr. Ronald Buyl, Prof. dr. Johan Bilsen en Prof. dr. Koen Putman), gynaecologen van het UZ Brussel (Prof. Dr. Léonardo Gucciardo en Prof. Dr.Gilles Faron) en een zelfstandige vroedvrouwenpraktijk (mevr. Joke Muyldermans, InTeam vroedvrouwenpraktijk en penningmeester Vlaamse Beroepsorganisatie voor Vroedvrouwen).

Meer info via persrelaties.

GF
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel